Johan Hamster in race voor beste lokale bestuurder Nederland. Heeft U al gestemd?

STADSKANAAL Wethouder Johan Hamster van de gemeente Stadskanaal kan uitgeroepen worden tot beste lokale bestuurder van 2020. Hij is door collega-bestuurders voorgedragen voor de prijs van Binnenlands Bestuur en Necker van Naem.

Hamster (CU) is één van de dertien genomineerden voor de categorie beste lokale bestuurder. Hij wordt geroemd om zijn deskundigheid en toegankelijkheid en de manier waarop hij samenwerkt in de regio. Daarbij zet hij zich bijzonder in voor kansarmen. Zijn inzet als bestuurder van sociaal werkbedrijf Wedeka is hier volgens de nominatie een voorbeeld van.

Hamster wist de landelijke media te vinden, waarin hij aandacht vroeg en uitleg gaf over waarom zijn gemeente grote tekorten op de begroting heeft. Hij zei dat dit vooral komt door een te kleine bijdrage van het rijk voor de uitvoering van de taken van de gemeente, met name de jeugdzorg. Meer gemeenten vinden dat.

Daarnaast leidde hij als locoburgemeester het dagelijks bestuur van Stadskanaal tijdens de eerste coronagolf. De waarnemend burgemeester en de wethouder sociale zaken waren kort daarvoor opgestapt. Het bestuur had daardoor lange tijd geen vijf, maar drie leden. Ondanks de penibele situatie van de gemeente en de coronacrisis wist hij in die periode tijd te vinden om inwoners van zijn gemeente te verbinden, bijvoorbeeld met waardige en treffende woorden tijdens Dodenherdenking.

De beste bestuurder wordt bekendgemaakt op 4 februari. Stemmen kan via www.bestebestuurder.nl