Vervlogen tijden over Ben Winkel; één van de oprichters van carnavalsvereniging de Kloosterwiekers

TER APEL Nu door de coronapandemie de grootste carnavalsoptocht van het noorden in de komende maand niet doorgaat, wil ik deze 'Vervlogen tijden' graag wijden aan één van de oprichters van carnavalsvereniging de Kloosterwiekers: Ben Winkel, op bovenstaande foto uit 1992 samen met zijn vrouw Agnes.

De vereniging werd in 1965 opgericht door Ben Winkel, Mans Westen en Hein Bokel. Ben was tussen 1965 en 1970 Vorst Ben I, het seizoen 1973-1974 Prins Ben I en in 1987 nogmaals Vorst Ben I. Ben Winkel was een beminnelijke, innemende man en een boeiend verteller. Hij stond bekend om zijn doorzettingsvermogen en was een graag geziene gast op elk feest.

Bernardus Hendrikus Winkel werd geboren op 5 augustus 1922 in Laren als oudste van acht kinderen van de hovenier Arnoldus Aloysius Winkel en Cornelia Duurland.

Arbeidseinsatz

Vanaf zijn veertiende (!) ging hij aan het werk bij tapijtfabriek 'Veneta' in Hilversum, waar zijn vader ook werkte en waar het gezin intussen naar toe was verhuisd. Later werd Ben nog etaleur in een warenhuis. In de oorlogsjaren leerde hij de Duitse Agnes Schwegmann kennen, toen hij verplicht aan het werk moest in Duitsland voor de 'Arbeitseinsatz'. Ze trouwden voor de kerk op 26 september 1951 en gingen wonen in Hilversum. Daar werden ook hun vijf kinderen geboren. Na de oorlog begon Ben bij transformatoren fabriek Hercules Radio in Hilversum te werken en volgde hij een opleiding tot radiomonteur.

Toen Hercules Radio in 1962 van Hilversum naar Ter Apel verhuisde, ging het gezin Winkel mee. Wonen gingen ze in eerste instantie aan de Robert Kochstraat om na een paar maanden – in 1963 – al te verhuizen naar de Schotslaan, waar Ben en Agnes – bijna – de rest van hun leven zouden blijven wonen.

Witronic

Hercules Radio verhuisde in 1972 van Ter Apel naar Hattem, maar de familie Winkel bleef in Ter Apel. Ben Winkel besloot – op vijftigjarige leeftijd (!) – nog de grote sprong te wagen en begon een eigen fabriek in transformatoren en elektronica. Hij noemde de fabriek Witronic en begon in een pand aan de Koningstraat.

Twee jaar later barstte het bedrijf al uit zijn voegen en verhuisde Witronic in 1974 naar de Mercuriusweg. De verhuizing werd vrijwel in zijn geheel uitgevoerd door…… de Kloosterwiekers. In 1980 werd een grote productiehal en een nieuw kantoor bijgebouwd. Als werkgever stond het belang van 'zijn mensen' altijd voorop. In 1985 ging Ben Winkel met pensioen en werd het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Arnold, wel bleef hij commissaris.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ben Winkel was uitermate actief in het kerkelijk/maatschappelijke leven van Ter Apel. Hij had tal van functies binnen de katholieke kerk. Zo was hij bestuurslid van het gemengd koor, lid van de beheercommissie van parochiehuis de Zwerfsteen, lid van de bouwcommissie van de kerk, voorzitter van de parochieraad, secretaris van het kerkbestuur, eigenlijk te veel om op te noemen.

Buiten de kerk was hij onder meer voorzitter van handelsvereniging Mercurius, lid van de adviescommissie van de Ter Apeler Harmonie, voorzitter van de stichting 'Vrienden van het klooster' en medeoprichter van de Industriekring Ter Apel. Ook was hij jarenlang Sinterklaas tijdens de intocht in Ter Apel. Voor al zijn verdiensten voor Ter Apel werd hij in 1988 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bernardus Hendrikus Winkel overleed in Borg Westerwolde op 16 maart 2017, twee maanden na het overlijden van zijn vrouw Agnes. Ben werd 94 jaar, Agnes 93.

Met dank aan de familie Winkel.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of heeft u ook een foto die u zou willen plaatsen? Stuur dan even een mail naar jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been