Grimmige sfeer tot avondklok, daarna rust in Groningen, Delfzijl, Hoogezand, Stadskanaal, Winschoten, Hoogeveen, Coevorden en Meppel

Heel veel politie, rondhangende jongeren, vuurwerk... In veel plaatsen in Drenthe en Groningen hing dinsdag aan het begin van de avond een grimmige sfeer. Maar toen om 21.00 uur de avondklok inging, was het overal stil op straat.

Geen dichtgetimmerde winkels in winkelcenrum De Hooge Meeren in Hoogezand. Onrustig was het dan ook vooral in de aanpalende wijk Gorecht-West. Er werd met vuurwerk gegooid. De politie controleerde iedereen die in en uit de wijk ging. Er reden veel politie-auto’s heen en weer. Maar om 21.00 uur was het stil.

Hetzelfde beeld was te zien in Winschoten. Op de Burgemeester Schönfeldsingel hingen veel jongeren rond en reden veel politie-auto’s.

Eén persoon kreeg een boete voor vuurwerk. Publiek en winkeliers waren blij dat het zo rustig bleef. ‘Kijken, kijken en niet slopen’ was volgens een van de kijkers het motto deze avond.

Vlak voor 21.00 uur kwam iedereen in beweging en toen de avondklok inging was het centrum van Winschoten verlaten.

Ramptoeristen druipen tegen negen uur af

De bedrijfsleider van Expert Delfzijl had zijn winkel met groot witgoed gebarricadeerd ‘voor het geval dat...’. Maar behalve politie en veel ‘‘ramptoeristen’, die nog even kwamen kijken of er iets zou gebeuren, bleef het rustig in de havenstad.

Ook in de wijken Lewenborg en Paddepoel in Groningen hing aan het begin van de dinsdagavond een grimmige sfeer. Jongeren hingen rond en hielden politiebusjes in de gaten en agenten in de busjes deden het omgekeerde. Een staredown zonder een winnaar. En toen de klok negen uur sloeg, was het stil.

In Drenthe gaven Assen, Meppel, Coevorden en Hoogeveen hetzelfde beeld. In Coevorden leek het even mis te gaan toen een auto in brand werd gestoken. Toch ziet het er naar uit dat het ook daar verder rustig blijft.

In Assen werden mobiele toiletten in brand gestoken, maar die brandjes leken niets met de avondklokprotesten te maken te hebben.