Inwoners Drenthe maken regelmatig ruzie in voor veiligheid bedoelde buurtapps. Gebruikers apps in Groningen hebben minder korte lontjes

41 procent van de inwoners van de provincie Drenthe en 26 procent van de inwoners van de provincie Groningen maakt gebruik van een buurtapp. Bedoeld als middel tegen misdaad, zorgen dergelijke apps echter ook vaak voor onderlinge irritatie.

Dat blijkt uit onderzoek naar het gebruik van van buurtapps door Motivaction in opdracht van VPNGids.nl.

Landelijk maakt gemiddeld 35,6 procent van de inwoners gebruik van een buurtapp. Eén op de drie (32,4 procent) van hen heeft wel eens meegemaakt dat een misdaad voorkomen of opgelost werd met behulp van de buurtapp.

Bovendien hangt een afname in inbraken in de periode van 2015 en 2019 samen met het gebruik van buurtpreventiegroepen.

Burenruzies in apps

Niet iedereen ervaart een buurtapp echter als een succes. Zo ergert 25 procent van alle Groningers en 24 procent van alle Drenten zich wel eens aan de berichten van hun buren.

23 procent van de Drenten ziet zelfs wel eens burenruzies in een app ontstaan. Alleen Zuid- en Noord-Hollanders hebben kortere lontjes. Daar maken respectievelijk 26 en 25 procent van de gebruikers wel eens een digitale burenruzie mee.

Slechts 10 procent van de Groningers ziet dit gebeuren. Het landelijke gemiddelde ligt op 20 procent.