Hans Banus blikt terug (19)

STADSKANAAL „In 1980 kreeg ik vaak burgemeester Auke Beckering van Rhijn voor de lens”, vertelt Hans Banus uit Stadskanaal.

„Voordat hij naar Stadskanaal kwam als burgervader, had ik hem al ontmoet in zijn eerder gemeente Beilen”, vervolgt de voormalige fotograaf van deze krant.

„Toen in 1975 de treingijzeling in Wijster plaatsvond, wilde ik dat zeker meemaken als beginnend persfotograaf. Een collega uit Groningen belde mij met de mededeling ‘neem alles wat je hebt aan apparatuur en rolletjes en kom naar Wijster. Daar is iets vreselijks aan de gang’.

Niet wetend precies wat er aan de hand was. Wie wist toen iets over ‘gijzeling’ in Nederland.

In het gemeentehuis van Beilen was het crisiscentrum en daar ontmoette ik voor de eerste keer Beckering van Rhijn.

In de avond kwamen uit alle hoeken en gaten persmensen naar Beilen. In het begin de Nederlanders, maar daags daarna buitenlands pers. Ik keek mijn ogen uit.

Broodjes en soep in het perscentrum

En al gauw werd het hele gemeentehuis omgetoverd tot perscentrum. Ik weet nog dat er ‘s nachts voor de pers broodjes en soep werd geregeld. En slaapplaatsen. Niet voor mij, want ik ging ‘s nachts weer terug naar huis om de volgende dag in de middag terug te keren naar Beilen.

In de ochtenduren maakte ik de ‘normale’ foto’s voor de krant. Dat heb ik bijna de hele tijd daar zo gedaan en af en toe foto’s geleverd aan verschillende kranten. Eén van de foto’s was een portret van Beckering van Rhijn.

Vaak vroeg de burgemeester me om advies wanneer er weer een opening van een winkel of een kantoor aanstaande was.

Glijpartij

Ook moest er een sportzaak geopend worden in Stadskanaal. De burgemeester zou met ski’s van een glijplank naar beneden glijden. Maar na een meter stokte de glijpartij en stortte de burgemeester naar beneden , meer zijn hoofd vooruit de winkel binnen. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

Of dit ook in dit zelfde jaar was weet ik niet meer precies, maar bij de opening van de ijsbaan in Musselkanaal zakte de burgemeester door het ijs.

Bliksembezoek

Tegenwoordig worden door de coronacrisis bijna geen winkels meer geopend. Moeilijke tijd voor de winkeliers. Misschien moeten burgemeesters straks wanneer de winkels weer open gaan, allerlei bliksembezoeken brengen aan de winkeliers met allerlei stunts die de kranten gaan halen.”