Ad en Ans Luijken zijn woensdag 24 februari zestig jaar getrouwd

STADSKANAAL Ad en Ans Luijken zijn woensdag 24 februari zestig jaar getrouwd.

Vanwege de uitbraak van het corona virus wordt de mijlpaal noodgedwongen op een bescheiden wijze gevierd. Geen bezoek van burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal en bijna geen familieleden over de vloer.

Ook de tocht met kinderen en kleinkinderen in een rondvaartboot door de grachten van Amsterdam inclusief een diner met kaarslicht aan boord is geschrapt. Gelukkig wel een artikel in de Kanaalstreek en Ter Apeler Courant.

Stoute schoenen

Ad Luijken is geboren op 11 juni 1940 in Zuthpen en Ans Nooter heeft het levenslicht aanschouwd op 30 juni 1938 in Amsterdam.

De vonk slaat over in Amsterdam tijdens een verjaardag van de moeder van Ad. Ook Ans is daar aanwezig. Nog dezelfde avond wordt Ans door Ad naar de bus gebracht. Lijn 32. Bij het afscheid geven ze elkaar een zoen en Ad - hij gaat naar de zeemansschool - trekt voordat de bus weg rijdt de stoute schoenen aan. Hij vraagt: 'Mag ik je schrijven?'

Ans - zij is gezinsverzorgster - laat meteen weten dat ze nooit gaat trouwen met een zeeman. Haar vader is als zeeman gemiddeld zo'n negen maanden per jaar van huis en haar moeder runt alleen het huishouden en voedt alleen de kinderen op. Zo'n leven ziet ze eerlijk gezegd niet zitten.

Bruynzeel

Ad solliciteert vervolgens met succes bij Bruynzeel - bekend van de deuren, kozijnen en keukens - en na 2,5 jaar verkering stappen de geliefden in het huwelijksbootje. Op 24 februari 1961 wordt het jawoord gegeven in het stadshuis in Amsterdam-Noord. De flatwoning die Bruynzeel in Zaandam beschikbaar heeft gesteld is nog niet klaar en daarom vinden Ad en Ans een aantal maanden onderdak bij de broer van Ans in Landsmeer onder de rook van Amsterdam.

Schoonmaakbranche

Na het huwelijk heeft Ans nog kort gewerkt in een modewinkel in Zaandam. Ad heeft uiteenlopende werkzaamheden verricht. Hij verruilde Bruynzeel voor de Norit en was tramconducteur. Uiteindelijk is hij in de schoonmaakbranche terecht gekomen. Hij stond op de loonlijst als onder meer objectleider en directeur.

In 1993 is het echtpaar verhuisd naar Eerste Exloërmond. Daar werd het schoonmaakbedrijf Luno gerund. Via een uitstapje van zes jaar Curaçao, zijn Ad en Ans in 2002 teruggekeerd naar Nederland. Sinds die tijd wonen ze in een flat in het centrum van Stadskanaal, op loopafstand van werkelijk alle voorzieningen.

Het diamanten echtpaar heeft een zoon en een dochter en drie kleinkinderen.

Opa Kikker

Hobby's van Ans zijn haken, breien, puzzelen, lezen en vooral gezond koken. Ad heeft dankzij een artikel in deze krant enkele jaren geleden landelijke publiciteit gescoord. Hij heeft namelijk in zijn woning een museum ingericht met kikkers, kikkers, kikkers en nog eens kikkers. De collectie telt vele, vele honderden voorwerpen. Van sloffen tot mokken, van spaarpotten tot onderbroeken. Hij staat in de regio bekend als Opa Kikker.

Tot vorig jaar was hij vrijwilliger van de inmiddels opgeheven stichting Graag gedaan en hij vindt het fijn om elke dag een lange wandeling te maken. Vanwege COVID-19 staat het wandelen helaas tijdelijk op een laag pitje. Zowel Ad als Ans doen er alles aan om een besmetting met het virus te voorkomen.

"Ik ga wel elke zaterdagmorgen even naar Vishandel Boels bij ons om de hoek om drie haringen te halen. Twee voor Ans en één voor mij. Heerlijk."

Paul Abrahams