Middenstand Stadskanaal ziet oplossing in tijdvakken

STADSKANAAL Winkeliers in Stadskanaal werken aan een nieuwe manier om hun winkels toch te openen. Door klanten tijdvakken te laten reserveren, hopen de winkeliers dat zij volgende week weer shoppende mensen mogen ontvangen.

Dat vertelt Klaas Jan Havinga, voorzitter van de winkeliersvereniging in Stadskanaal aan verslaggever Luuk Sporrel van Dagblad van het Noorden.

"Afhankelijk van hoe groot de winkel is, kan er dan een bepaald aantal mensen naar binnen. Zij moeten per tijdvak nauwgezet geregistreerd worden, zodat ze bij een eventuele besmetting makkelijk traceerbaar zijn."

Ademruimte

Op die manier moet er weer ademruimte komen voor de ondernemers. De nood is zeer hoog, ziet Havinga. "De vorige inkoop ligt er nog. Dat probleem moet eerst opgelost worden. Er zou geld van het rijk komen, maar dat valt tot nog toe erg tegen."

Click & collect, waarbij online of telefonische items gekocht kunnen worden, levert amper wat op, constateert Havinga. Voor veel ondernemers is het ook geen optie omdat ze niet voldoende mogelijkheid hebben om producten online aan te prijzen.

Doodstil

Havinga vindt het ‘zielig’ hoe de winkelstraten van Stadskanaal en andere plaatsen er nu bijliggen. "Het is nu doodstil. Het centrum ontbreekt alle gezelligheid."

Door met een uitgewerkt draaiboek te komen, willen de winkeliers een constructieve bijdrage leveren. "Het heeft helemaal geen zin om je kwaadwillig op te stellen. Wij denken dat we met dit plan alle coronaregels, zoals de 1,5 meterregel, kunnen handhaven."

Overleg met burgemeester Klaas Sloots

Binnenkort heeft Havinga overleg met burgemeester Klaas Sloots. Via hem hoopt hij dat het plan steun krijgt in de Veiligheidsregio, waar Sloots ook in zit. "Hopelijk mogen we dan per 3 maart open. Dat zou een eerste stap zijn om er voor nu door te komen."