Ruim ton coronageld voor Theater Geert Teis

STADSKANAAL Er is meer dan een half miljoen euro coronageld beschikbaar voor de cultuursector in Stadskanaal. Een ton daarvan gaat naar Theater Geert Teis, dat is van de gemeente zelf.

Omdat de cultuursector landelijk flink te lijden heeft, stelde Den Haag extra geld beschikbaar aan gemeenten. Zij kunnen daarmee de lokale culturele ondernemers en organisaties ondersteunen. Het rijk gaf Stadskanaal hiervoor 474.000 euro, voor 2020 en 2021. Daar doet de provincie Groningen nog een schepje bovenop met 116.364 euro.

"De subsidie van de provincie is al vergeven. Het geld is toegezegd aan twee cultuurorganisaties", zegt wethouder Goziena Brongers (CDA). "Het muziekfestival Secret Forest krijgt 7364 euro. De overige 109.000 euro gaan naar Theater Geert Teis. Volgens de provincie zijn die organisaties van regionaal belang."

Dat is een opsteker voor de gemeente, die heeft het financieel lastig en staat dit jaar voor een miljoenentekort. Ze hoeft een deel van de gemiste inkomsten van het theater nu niet zelf te betalen. "Het is niet kostendekkend, maar het helpt wel", zegt Brongers.

Aanvraag indienen

Culturele ondernemers en instellingen kunnen een aanvraag indienen voor ondersteuning uit de rijkssubsidie. De gemeente zelf zit op zwart zaad en kan moeilijk bijspringen. "Wij zijn afhankelijk van de coronaregeling. Het is heel belangrijk dat we de mogelijkheden die dit geld biedt zoveel en goed mogelijk benutten."