Negen leuke gezellige meiden van Lekker Anderz krijgen een eigen plek; beschermd wonen bij de Drouwenermondsebrug

STADSKANAAL Zo'n twee jaar geleden voerde Marjan ten Seldam op het gemeentehuis in Stadskanaal een oriënterend gesprek over de mogelijkheden om een woonvorm voor beschermd wonen te realiseren.

De eigenaar van het restaurant Lekker Anderz aan het Menistenplein naast de bioscoop had haar oog laten vallen op het al jaren leegstaande pand aan de Hoofdstraat 2 in Stadskanaal, waar ooit een elektronicazaak was gevestigd.

"Eind januari hebben we de vergunning gekregen en op 22 februari is de sloop begonnen", vertelt Marjan enthousiast. Zij steekt de loftrompet over de medewerking van de gemeente Stadskanaal om haar wens in vervulling te laten gaan. "In het pand komen negen appartementen - drie op de begane grond en zes op de eerste etage - waar deelnemers aan het restaurant Lekker Anderz zelfstandig kunnen wonen met 24 uur begeleiding. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, dan krijgen de toekomstige bewoners op 1 december de sleutel en dan kunnen de verhuisdozen worden uitgepakt."

Samen koken

Elke bewoner krijgt een appartement met een oppervlakte van zo'n 50 vierkante meter. "Ze hebben de beschikking over een eigen woonkamer, slaapkamer, badkamer met toilet en een wasmachine. Daarnaast wordt een gemeenschappelijke woonkamer en een ‘sportzaal’ gerealiseerd en er wordt samen gekookt in een grote gemeenschappelijke keuken. Achter het pand komen parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Over enkele maanden gaan we ook van start om de vacatures van minimaal vier begeleiders in te vullen."

Locatie in het centrum

"We hebben bewust gezocht naar een locatie in het centrum van Stadskanaal", vervolgt Marjan die in 2019 is verkozen tot Knoalster van het jaar. "Deze plek - tegenover de Drouwenermondsebrug - is perfect. Op slechts 400 meter afstand van het restaurant Lekker Anderz, waar de bewoners overdag werken."

Negen leuke gezellige meiden

De bouw wordt op de voet gevolgd. Elke week brengt Marjan samen met één van de deelnemers een bezoek aan de bouwplaats. "We brengen wat lekkers en we laten zien waar ze aan het einde van het jaar gaan wonen. Werkelijk iedereen is enthousiast, ze staan te popelen om hun appartement in te richten. We hebben ook al kennis gemaakt met de buurtbewoners en de reacties zijn louter positief. Niet zo vreemd hoor, want er komen negen leuke gezellige meiden te wonen."

Naam

"Een naam voor de woonvorm voor beschermd wonen is nog niet bedacht", verklapt Marjan. "Misschien dat de lezers ons een handje kunnen helpen? Met elkaar zoeken we dan de leukste naam uit en de bedenker krijgt een leuke attentie van ons."

Suggesties kunnen worden gemaild naar info@lekkeranderz.nl

Paul Abrahams