Groningen viert 75 + 1 jaar vrijheid online. Vrijheidsexpress en Bevrijdingsfestival geven vorig jaar afgelast projecten alsnog podium

Vanwege de coronacrisis ging in 2020 een streep door het programma 75 jaar vrijheid in Groningen. Verschillende onderdelen uit dit programma krijgen dit jaar alsnog een podium, zij het online. Het programma ‘75 + 1 jaar vrijheid in Groningen’ bestaat uit twee delen: Vrijheidsexpress en Bevrijdingsfestival Groningen.

Het gaat hierbij om ongeveer twintig theaterstukken, exposities, liedjes, films en kunstwerken die voor de herdenking van 75 jaar vrijheid in Groningen werd gemaakt op basis van echte Groninger oorlogsverhalen.

Vrijheidsexpress

De Vrijheidsexpress - een oud legervoertuig - reist deze maand (april) van Stadskanaal tot Warfhuizen en van Bad Nieuweschans tot Tolbert om reportages over deze projecten te maken. Hiervoor zitten een cameraman, geluidsman en een interviewer aan boord van de Vrijheidsexpress.

De beeldverslagen zijn vanaf 5 mei te vinden op www.groningen4045.nl.

Bevrijdingsfestival Groningen

Die dag, woensdag 5 mei, staat verder het online Bevrijdingsfestival Groningen geprogrammeerd. Vanuit een pop-upstudio in de Suikerfabriek in Groningen wordt een tien uur durende visuele radio-uitzending gemaakt.

Ook hier staan de projecten én de verhalen waarop ze gebaseerd zijn centraal. Ze worden als een mix van muziekoptredens, video, spoken word, reportages, theater en interviews verweven in het programma.

Het programma 75 + 1 jaar Vrijheid in Groningen is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en het Vfonds. De projectleiding is in handen van De Verhalen van Groningen.