Veel waardering voor ‘De muren hebben oren’; De oorlog door kinderogen

ONSTWEDDE Op 5 mei 1945 klinkt er vrolijke muziek in het dorp Onstwedde.

Voor het bureau van de Binnenlandse Strijdkrachten op Brink 11 speelt het muziekkorps Soli Deo Gloria vaderlandse liederen. Die hebben tijdens de oorlogsjaren niet mogen klinken.

Het publiek stroomt toe, ook kinderen, getooid met oranje. De mensen zingen van harte en vol overgave de liederen mee. Dan klimmen de korpsleden op een boerenwagen en strooien ze hun vrolijke liederen door het hele dorp. Nu en dan knallen vreugdeschoten. “De capitulatie van de Duitsche troepen werd op bescheiden, doch feestelijke wijze gevierd”, meldt de Winschoter Courant een dag later.

Laatste generatie uit eerste hand

Jantje Huiting-Johannes, nu 88 jaar, woonde destijds naast het BS-bureau. Ze maakte alles van dichtbij mee. Zij is één van de hoofdpersonen in het boek ‘De muren hebben oren’, dat onlangs is verschenen. Het boek telt 40 verhalen over de oorlog, gezien door de ogen van de kinderen van toen.

Op basis van interviews met 85-plussers schreef Chonda Luring de verhalen. “Het is de laatste generatie die nog uit de eerste hand kan vertellen. Nu kunnen we nog hun ervaringen horen. Verhalen over onderduikers, hongerkinderen uit het westen die hier in gezinnen kwamen, neerstortende vliegtuigen, het slachten van een ‘stil zwientje’, de onderlinge hulp, de geheime radio, allerlei facetten van de oorlog komen in verhaalvorm aan de orde“, aldus de schrijfster.

Knap en indringend geschreven

Het boek is goed ontvangen. Niet alleen in het dorp zelf, maar door heel Nederland zijn boeken verstuurd. Ook over de landsgrenzen gingen exemplaren per post. “Prachtig document over Onstwedde tijdens de oorlog. Ik ben ontroerd door verhalen, krijg kippenvel en moet soms huilen” en “Complimenten, knap en indringend geschreven... opdat wij niet vergeten en de verhalen blijven vertellen” zijn enkele van de reacties.

Zo lang de voorraad strekt is het oorlogverhalenboek ‘De muren hebben oren’ nog verkrijgbaar bij de Huishoud- en Cadeauwinkel van Heije Wubs in Onstwedde en bij The Read Shop in Stadskanaal.