Vervlogen tijden ... terug in de tijd met Jaap Meijering

STADSKANAAL Willem Oving (1887-1972), begon rond 1905 zijn loopbaan als bediende in de manufacturenzaak van Gebr. Piet en Wessel Zwartsenberg, naast hotel Panman.

Na enkele omzwervingen onder meer in Zwolle kwam hij terug naar Stadskanaal. Dat hij in de confectie verder wilde was wel duidelijk. In 1910 begon Willem Oving zijn eigen bedrijfje. Hiervoor huurde hij een opslagruimte in het pand Hoofdstraat 55. In dit pand was later de meubelzaak van Smid gevestigd.

Dagelijks ging de jonge Oving op de fiets 'de boer' op om zo in de omgeving zijn stoffen te verkopen, waar vervolgens door een kleermaker een 'pak' van werd gemaakt. Reeds 2 jaar later kon de jonge Willem een winkelpand kopen.

Vader Mans Oving zag dat zijn zoon het vak goed verstond. Als commies 1e klas had hij altijd zuinig geleefd en gaf zijn zoon een som geld mee, onder het credo 'Red je daar maar mee'. Willem kocht het winkelpand met woning en trouwde in 1912 met Berendje van der Laan (1888-1967). Zij verkocht in de winkel manufacturen en hoeden en petten, hij was dagelijks 'met 't pak bie de weg'.

Kleding naar maat

Van de Fa. Kreymborg kon Willem de rechten krijgen voor de verkoop van exclusieve stoffen. Oving sloot een compagnon schap met kleermaker De Vries, waardoor direct kleding naar maat kon worden afgeleverd.

Oving & Groenewold

In 1920 werd Jan Groenewold uit Musselkanaal de nieuwe partner van Willem Oving.

Op bovenstaande ansichtkaart uit de 20-er jaren zien we rechts het pand van W. Oving aan de Hoofdstraat 75. In de etalage zijn de petten rechts achter het raam duidelijk zichtbaar. Daarnaast de drukkerij van M.J. Olthof (later Negen en Roorda). Het witte pand was de dameskapsalon van Gine Westen (later C.J.Daggers lederwaren). Met puntdak Maison Jo Jansen die dameshoeden verkocht (later Bazar de Vries). Op de achtergrond de bakkerij en later ook automatiek van Eigenberg.

Oving's kleren maken de man

In 1937 bouwde Oving onder architectuur van G. van der Mei en door aannemer F. Grakist een nieuwe zaak speciaal voor heren- en jongenskleding naar maat naast de voormalige Menistenkerk, Hoofdstraat 28. Het partnerschap met Groenewold stopte in 1938 en Oving bouwde een eigen naaiatelier achter het pand.

Zoon Roelf Mans Oving kwam in de zaak en sloot in 1942 samen met W. Oving een v.o.f. R. M. Oving kwam boven de zaak te wonen aan de Hoofdstraat 28 en W. Oving verhuisde naar de Parksingel.

Onder de slogan 'Oving's kleren maken de man' werden door de jaren heen vele klanten geholpen aan een pak van maatwerk of confectie. Betaalbaar maar getoetst aan de hoogste eisen. De zaak groeide, zodat op 22 oktober 1953 de heropening plaats vond van een verbreed pand met dubbele winkeloppervlakte.

Modéfa

Na de opening van de herenzaak aan de Hoofdstraat 28), werd het pand op de foto aan de Hoofdstraat 75 een speciaalzaak voor dames- en meisjeskleding onder de naam Modéfa. Dit onder leiding van mevrouw Elling-Mulder, enkele jaren later samen met Mans Willem (Wim) Oving. Deze damesmodezaak werd vergroot met het pand nr. 76 rechts ernaast (niet zichtbaar op de foto).

In 1970 werd het pand aan de Hoofdstraat 75 verkocht aan textielsuper-markt RATO. Daarna vestigde Erwin Trip hier een radio en t.v. zaak. Nu is het een Tattoo shop. Mevrouw Elling begon in pand nr. 76 een hoedenwinkel. Nu is hier de Evangelische boekhandel Stadskanaal gevestigd.

Oving's kledingzaken

Oving Stadskanaal was bekend in wijde omgeving. In het pand van Kamstra aan de Hoofdstraat 30 werd een winkel in werkkleding en lederkleding gevestigd. Filialen kwamen er in Delfzijl, Groningen, Musselkanaal en Winschoten. Op 1 december 1967 werd op de hoek van de Hoofdstraat en de nieuwe Europalaan een geheel nieuw pand gebouwd van 3 etages met lift.

Kleding voor 'Man en Zoon' met een speciale Young Men’s Corner. Door de neergaande economie werd het grote pand verkocht aan Kwantum. Oving mannenmode bouwde enkele huizen verder aan de Hoofdstraat 50 een geheel nieuwe zaak. Door gebrek aan opvolging werd de zaak overgenomen door Modehuis Sterenborg. Daarmee kwam er – na bijna 100 jaar- een einde aan Oving's kledingzaken.

Met dank aan Bob Oving.

Wilt u reageren op het artikel? Neem dan contact op met Jaap Meijering: meijeringjl@planet.nl of 0599-613985.

Jaap Meijering