Voor de tweede keer een brief van de koning en de koningin; Jan en Minie Ananias zijn 65 jaar getrouwd

TER APEL Jan Ananias en Minie Oortwijn lopen elkaar in juli 1952 tegen het lijf in Amersfoort. Jan is als dienstplichtig militair gelegerd in de 'Keistad' en Minie viert samen met een vriendin vakantie bij familie.

Tijdens het winkelen komen ze aan de praat. "Ik werd aangeklampt door Jan, omdat ik dialect sprak met mijn vriendin. Hij was nieuwsgierig waar we vandaan kwamen."

Uitwisselen van adressen

Het gezellige gesprek op straat wordt afgesloten met het uitwisselen van adressen en niet veel later worden de eerste brieven en kaarten verstuurd. Het duurt niet lang voordat Jan kennismaakt met de ouders van Minie.

Jan Ananias is geboren op 4 februari 1932 in Ter Apel en Minie Oortwijn aanschouwt het levenslicht op 26 december 1930 in Tweede Exloërmond. Op de 25ste verjaardag van Minie wordt ook de verloving gevierd en op 12 mei 1956 geven de geliefden elkaar het jawoord. De huwelijksvoltrekking tussen de timmerman en de naaister vindt plaats in het gemeentehuis in Sellingen.

Groentetuin en knutselen

Nederland zucht onder de woningnood, maar Jan en Minie kunnen meteen de benen onder de eigen tafel steken. Ze huren een huis aan de Kloosterveenweg en krijgen vervolgens de mogelijkheid om deze woning te kopen. Veel ruimte voor een groentetuin en Jan kan daar naar hartenlust knutselen. Wat wil je nog meer?

"We hebben daar 63 jaar met heel veel plezier gewoond", vertelt Minie. "Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar een aanleunwoning van Kloosterheerd. Een heerlijke plek met een mooi uitzicht. We wonen hier zelfstandig en we kunnen indien nodig altijd een beroep doen op onze kinderen die in de buurt wonen."

Jan heeft de kost verdiend als timmerman en stond daarna op de loonlijst van Stadsbezittingen Groningen.

Het echtpaar heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Het briljanten echtpaar heeft met volle teugen genoten van de vakanties met de kinderen. Met de tent, met de vouwwagen en met de caravan. Van de Veluwe tot Luxemburg. En niet te vergeten de bootreizen op de Rijn en de Moezel. Ook werd wel eens een huisje gehuurd.

Kegelen en jokeren

De echtelieden vonden het fijn om te kegelen, te jokeren en te fietsen en zijn nog steeds lid van de plaatselijke Senioren Vereniging. Minie was zestig jaar lid van de Plattelandsvrouwen. Als het weer het toelaat, maken ze een wandeling en ook worden ritjes met de Opel Astra in de wijde regio gemaakt. Het rijbewijs van Jan is onlangs weer voor vijf jaar verlengd.

Een grote hobby van Jan is vissen. "Niet te vroeg hoor. Na het middageten zoek ik een mooi plekje in de haven. En alle gevangen vis gaat weer terug het water in."

Het jubileumfeest wordt vandaag - woensdag 12 mei - vanwege de corona crisis op een bescheiden wijze gevierd. Geen bezoek van burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, maar koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben het echtpaar net als vijf jaar geleden gefeliciteerd. Ook is een brief bezorgd van René Paas, hij is de Commissaris van de Koning in de provincie Groningen.

"Zodra het mogelijk is gaan we met de familie gezellig uit eten. Daar verheugen we ons nu al op."

Paul Abrahams