Hennie en Lies Soppe zijn zondag 16 mei zestig jaar getrouwd

MUSSELKANAAL Nog een paar nachtjes slapen, dan zijn Hennie en Lies Soppe zestig jaar getrouwd. In opmaat naar het jubileum op zondag 16 mei, vandaag alvast een artikel in uw krant.

Hennie Soppe is geboren op 7 november 1936 in Steenwijksmoer onder de rook van Coevorden, Lies Becker is geboren op 11 augustus 1938 in Tweede Oomsberg, een gehucht bij Musselkanaal.

Hennie en Lies ontmoeten elkaar tijdens een dansavond in Het Boschhuis in Ter Apel. Lies komt daar vaker (op de fiets) met vriendinnen dansen, Hennie is met de bus gekomen. De Jonge Boeren- en Tuindersbond (JBTB) heeft namelijk weer een uitje georganiseerd en deze keer is de keuze gevallen op dansen in Ter Apel.

"We hadden een hele strenge chauffeur", weet Hennie zich nog te herinneren. "Uiterlijk half één 's nachts reed de bus terug naar Steenwijksmoer. Wie er niet was, die had pech."

Brommer

Vanaf het eerste moment dat Hennie en Lies elkaar zien, is er een klik. Ze dansen de hele avond en ze hebben meer dan genoeg gespreksstof. Want zowel Hennie en Lies wonen namelijk op een boerderij. Een week later rijdt Hennie weer naar Ter Apel. Eerst op de brommer, later op de motor. Het duurt niet lang voordat Hennie kennismaakt met de ouders van Lies.

Feest in de schuur

Na drie jaar verkering geven de geliefden elkaar het jawoord. De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 16 mei 1961 in het gemeentehuis in Stadskanaal en in de rooms-katholieke kerk in Musselkanaal. Het feest wordt gehouden in een schuur bij de ouders van de bruid. "Een prachtig feest", blikt Lies terug. "En wat was het druk!"

Tweede Boerendiep

Het echtpaar woont en werkt acht jaar op de boerderij in Steenwijksmoer met onder meer koeien, varkens en kippen. Daarna verhuist het gezin naar het Tweede Boerendiep in Musselkanaal waar een akkerbouwbedrijf wordt overgenomen. In 2000 heeft Hennie het bedrijf overgedragen aan zijn zoon. De echtelieden hebben vervolgens 20 jaar aan de Parklaan gewoond en ze zijn in oktober vorig jaar verhuisd naar de A-Horst. "Het is hier fijn wonen."

Het diamanten paar heeft twee kinderen, twee kleinkinderen en één achterkleinkind.

Het was hard werken op de boerderij, maar toch werd nog tijd gevonden om leuke activiteiten te organiseren met hun grote vriendengroep. "We hebben bijvoorbeeld heel wat feestjes gevierd."

Vrijwilligerswerk

Lies - ze heeft nog als bejaardenhulp gewerkt - was als vrijwilliger actief voor De Zonnebloem en de kerk en haar hobby was bloemschikken. Hennie heeft werkzaamheden verricht als bestuurslid van onder meer de ABTB, nu LTO, het kerkbestuur en de Herinrichting. Ook verzorgt hij het onderhoud van het kerkhof.

Paul Abrahams