Hans Banus blikt terug (30)

STADSKANAAL Tussen de vele oude foto’s vond ik een voetbalelftal, al een beetje vergeeld. De oorzaak is dat de papieren afdruk niet goed gefixeerd is of met water is gespoeld.

Het fixeren was een behandeling die ongeveer 10 minuten duurde. Er werd zilver uit het papier gehaald. En daarna nog zeker 20 minuten spoelen. Maar soms was daar geen tijd voor.

Dan moest de foto met de GADO naar Winschoten of Groningen.

Waar ik deze foto gemaakt heb weet ik niet meer, maar het moet rond 1974 zijn geweest. Maar de mannen die erop staan vond ik een beetje bijzonder, de mannnen droegen shirts zonder reclame. En bij elke andere elftalfoto was er sprake van reclame. Eerst bij de voetballers en later ook bij de handballers of korfballers. Tegenwoordig kun je nog nauwelijks het shirt herkennen door de grote hoeveelheid shirtreclame.

In de jaren 80 en 90 was voor het maken van een elftalfoto er altijd eentje die het shirt andersom moest aan doen. Het was eigenlijk geen gezicht, het boordje zat bij zijn kin dan ook veel te hoog. Want achterop stond de reclame en die moest duidelijk op de foto.

Johan Derksen en Harry Muskee

Maar waarom ik deze foto heb moeten maken weet ik niet meer. Eigenlijk stom, want wanneer je goed kijkt dan herken je Johan Derksen en Harry Muskee. Nooit geweten dat Muskee kon voetballen. Derksen heeft bij BV Veendam gespeeld.

In die tijd kreeg ik van Johan ook foto opdrachten, omdat hij redacteur was van de lokale krant de Veendammer. Wie de andere spelers zijn, moge het melden.

En wie er in die tijd niet was, kwam dus ook niet op de foto. Tegenwoordig is dat in de digitale tijdperk allemaal anders. Wie er nu niet is wordt er later tussen of naast geplakt.