Terug in de tijd met Jakob Been. Deze keer aandacht voor bakkerij Lamfers in Ter Apel | Vervlogen tijden ...

Ter Apel kende vroeger veel bakkers/bakkerijen. Op bovenstaande foto uit 1925 zien we het personeel van bakker Lamfers met op de achtergrond het pakhuis (rechts) en de eigenlijke bakkerij aan de linkerzijde. Op deze plek is tegenwoordig Bakker Frans gevestigd.

In het jaar 1900 kwam Jacobus Lamfers vanuit Scheemda naar Ter Apel om samen met Harm Teko Mulder, oorspronkelijk afkomstig uit Nieuwe Pekela, onder de naam Lamfers en Mulder Machinale Bakkerij een bakkerszaak te beginnen naast het warenhuis van Dohle, vlakbij de Koningdwarsstraat.

Jacobus Lamfers werd geboren in Scheemda op 17 april 1874 als zoon van Jakob Lamfers (beroep: timmerman) en Grietje Post. Hij trouwde op 5 oktober 1901 met Gepke van der Wijk (1875-1956) uit Drouwenermond. Zoon Jakob werd geboren op 13 oktober 1902, dochter Wiecherdina (Dientje) in 1904.

Na het overlijden van zijn compagnon op 29 september 1920 ging Lamfers verder onder de naam J. Lamfers en Zoon. Enkele jaren later verhuisde men naar een relatief oud pand aan de Hoofdstraat 30, waar voorin een kleine bakkerswinkel was en achterin de familie woonde.

Later, in 1944, verhuisde men één huis verder naar de latere drogisterij Schenkel (naast dokter Wachters), dat was nieuwer en moderner en werd gekocht van kapper Zonneveld. In het oude huis op nr. 30 kwamen medewerkers van de bakkerij te wonen, de families Delea en Van Oost.

Eigen stroomvoorziening

In het nieuwe pand (nr. 29) was de bakkerswinkel onderin en boven de winkel woonde men. Tussen de huisnummers 29 en 30 was – eerder al – aan de achterzijde een prachtige, relatief grote bakkerij gebouwd, met een eigen stroomvoorziening, aangedreven door een dieselmotor! Dat kwam regelmatig goed van pas in de oorlog, toen het licht vaak uitviel.

In het pakhuis stond een korenmolen om koren te vermalen tot meel, zodoende had men alles zelf bij de hand. Er stond een grote oven met drie bakruimtes; bovenin kwam altijd het roggebrood en daaronder het te bakken brood, banket en andere producten. Hoofdbestanddelen van de bakkerij waren banketspecialiteiten, Grunneger kouke, beschuiten en biscuits.

Veel personeel

Kort voor WOII nam zoon Jakob de zaak over en in de jaren na de oorlog had men best wel veel personeel in dienst. Twee broodventers, die eerst met paard en wagen (zie foto), maar later met een bakfiets de bestellingen afleverden, een vaste banketbakker en wel vijf andere bakkersknechten.

Zoon Jakob trouwde op 9 april 1930 met Reinskje Aafje Letema uit Solwerd, gemeente Appingedam. De personen op de foto zijn van links naar rechts Jan Kerkhof (venter), Jacobus Lamfers, Jan Veling (venter), Dientje Lamfers, Renske Letema, onbekend, onbekend, Jan Eising, Bennie de Boer, onbekend, zoontje van Zonneveld en Jakob Lamfers.

Vader Jacobus en moeder Gepke woonden aan de Stationsstraat in het tweede huis vanaf dr. Wachters. Midden jaren vijftig werd de bakkerij verkocht aan de familie Bruinsma, die de bakkerszaak voortzette in het nieuw gebouwde pand zoals we dat nu kennen als Bakker Frans.

Drogisterij en schoonheidssalon

Kort na elkaar overleden niet alleen vader Jacobus (1958) en zoon Jakob (1960), maar ook moeder Gepke (1956) en schoondochter Renske (1958). In 1964 werd de winkel naast dr. Wachters flink verbouwd en begonnen Koos Lamfers, zoon van Jakob Lamfers, en zijn echtgenote hier een drogisterij en schoonheidssalon. In 1974 werd de zaak overgenomen door de familie Schenkel, die de drogisterij voortzette.

Met dank aan de heer K. Lamfers.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of hebt u zelf een foto die u graag zou willen laten plaatsen: jbeen01@hetnet.nl