Tips om je woning klaar te maken voor het seizoen

Aangeboden door: ABN AMRO

We hebben de koude wintermaanden inmiddels achter ons gelaten en het mooie weer is eindelijk aangebroken. Tijd dus om je huis helemaal zomer-klaar te maken! Onderstaande tips zullen je helpen om jouw huis weer fris te maken.

Kijk eens omhoog…

…en dan bedoelen we niet naar de zon! Je dak en dakgoot hebben in de winter aardig wat te verduren gehad. Het is dus belangrijk om daar jaarlijks naar te (laten) kijken. De bladeren die door het slechte weer in de dakgoot zijn beland kunnen bijvoorbeeld voor vervelende lekkages zorgen Ook dakpannen kunnen door het slechte weer los zijn gaan zitten. Schade veroorzaakt door achterstallig onderhoud wordt vaak niet vergoedt, dus het is beter om er op tijd bij te zijn.

Je huis goed ventileren

Alle roosters in je huis kunnen weer open, maar deze worden vaak vergeten. Omdat ze in de winter natuurlijk potdicht hebben gezeten, is het handig om ze schoon te maken. Er zal in de loop van de tijd flink wat stof in zijn verzameld. Goede ventilatie kan schimmelvorming en vochtplekken in je kozijnen of op je muur voorkomen. Daarnaast is een goed geventileerde kamer sowieso hygiënischer, en daarom gezond voor je luchtwegen.

Beveilig je huis

Wanneer het mooi weer is, verwachten mensen met minder goede bedoelingen dat je vaker van huis bent. Daarbij laten mensen dan sneller hun ramen en deuren openstaan. Vergeet dus niet je ramen en deuren op slot te doen, ook als je bijvoorbeeld even boodschappen gaat doen. Zorg ook voor goede sloten op je deuren en ramen. Het is belangrijk om na te gaan of je tuin makkelijk te betreden is. Soms kunnen inbrekers via een tuintafel of loungebank eenvoudig een raam bereiken. Heb je nog geen inboedelverzekering? Dan is het misschien handig om deze af te sluiten. In het geval van diefstal of vandalisme ben je dan in ieder geval goed verzekerd.

Veiligheid voor je kinderen

Je kunt je pas echt ontspannen als je je kind(eren) even niet bezig hoeft te houden en iets voor jezelf kunt doen. Dat scheelt, want kinderen gaan met mooi weer meer buiten spelen. Natuurlijk is het dan wel zo fijn als je weet dat je kind(eren) veilig buiten spelen. Heb je bijvoorbeeld speeltoestellen in de tuin staan? Controleer dan of deze de weerelementen van de afgelopen maanden goed hebben doorstaan. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de kans nu groter is dat je kroost schade zal aanrichten aan je huis. Wanneer er bijvoorbeeld een bal door je ruit vliegt is het handig als je All Risk verzekerd bent. Bij een basisdekking wordt schade aan glas helaas niet vergoed. Voorkomen is beter dan genezen!