Gladheidscoördinator Kees Kuipers: 'Deze tijd van het jaar geeft extra adrenaline'

Als de temperaturen tegen het vriespunt lopen, komen de mannen van de gladheidsbestrijding van de provincie in actie.

Via het gladheidsmeldsysteem houden ze achter de computer de temperatuur van de lucht en het wegdek in de gaten en kijken ze of de weg droog of nat is. Als de weg nat is en er vorst wordt voorspeld, wordt er gestrooid. Ook bij sneeuw of ijzel rukken de gladheidsbestrijders uit.

Mooiste tijd

De provincie heeft ongeveer 600 kilometer aan autowegen en 250 kilometer aan fietspaden, waar gestrooid moet worden. In totaal hebben we 1500 ton zout in voorraad, die aangevuld wordt als de voorraad dreigt op te raken. Bij een strooiactie zijn ongeveer 30 mensen actief. "De mensen die dit werk doen, vinden het niet erg om op onregelmatige tijden te werken," vertelt Kees Kuipers, gladheidscoördinator bij de provincie. "De mannen die dit doen krijgen er speciale trainingen voor. Op hectische momenten met winters weer zie ik echt een team ontstaan. De gladheidsbestrijders gedijen goed in die situatie. Ze krijgen er adrenaline van. Voor mij is het de mooiste tijd van het jaar. Sneeuw en ijs zijn natuurverschijnselen waar je iets mee moet. Iedereen vindt het belangrijk dat de Groningers veilig van a naar b kunnen rijden. Je doet werk dat heel tastbaar is. En als de mannen na een nacht werken terugkomen op kantoor, staat er een snack voor hen klaar."

Grillig weer

"De laatste jaren merken we dat het winterweer steeds grilliger wordt," vertelt Kees Kuipers. "Met afwisselend regen en wind is het lastiger strooien. Afgelopen jaren hebben we een aantal kwakkelwinters gehad. Piet Paulusma heeft voor dit jaar een strenge winter voorspeld. Ik ben geen meteoroloog maar ik moet het nog maar zien. We houden het in elk geval goed in de gaten."

Voor meer informatie, ga naar www.provinciegroningen.nl.

Alle bekendmakingen zijn ook te lezen via: www.officielebekendmakingen.nl.