Wie wordt de Westerwolder van het Jaar 2021?

Wie wordt de Westerwolder van het Jaar 2021? De verkiezing wordt voor de tweede keer georganiseerd door de redacteur van de Kanaalstreek Ter Apeler Courant en het Streekblad en de gemeente Westerwolde. De lezers van de krant kunnen op vijf kandidaten stemmen. De genomineerden zijn Jacob Dijkhoff, Jakob Been, Johannes Houwen, Jaap Spanninga en Mary Sassen.

Wie is de meest geschikte kandidaat om deze eervolle prijs te winnen? Hieronder lees je waarom deze inwoners van de gemeente Westerwolde kans maken op de titel. Ook is een promofilm door Boelo Lutgert gemaakt. Bekijk hier de beelden:

Stemmen kan via onderstaande poll tot en met woensdag 5 januari 2022. 

De uitslag van de verkiezing wordt later in januari bekend gemaakt door burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde.

Onder de stemmers wordt een boodschappenpakket ter waarde van 50 euro verloot. De prijs is beschikbaar gesteld door Monique van Zijl van Jumbo Ter Apel. 

Jakob Been

Jakob Been uit Ter Apel heeft voor de vijfde keer in eigen beheer een boek over zijn woonplaats uitgegeven. Het boek is maandag 13 december in ontvangst genomen door burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde. In 'Grepen uit het verleden van Ter Apel' besteedt hij aandacht aan zeven onderwerpen. Zoals de molen van Deiman, het Dülmer orkest, de geschiedenis van de gereformeerde kerk, Chris Hartog en het bombardement op de aardappelmeelfabriek in Ter Apelkanaal in 1944. "Ik vind het erg leuk om over de geschiedenis van mijn dorp te schrijven. Je komt bij veel mensen over de vloer, iedereen is enthousiast en wil graag meewerken. Heel bijzonder."

Mary Sassen

Mary Sassen uit Ter Apel heeft meegedaan aan de loodzware woestijnmarathon in Jordanië. Ondanks een temperatuur van 40 graden heeft ze op wilskracht de finish in Petra gehaald. Met haar deelname heeft ze geld ingezameld voor KiKa. Haar prestatie is buitengewoon. Als meisje van 15 jaar kreeg ze een ernstig ongeluk. Ze zat op dat moment in de nationale jeugdselectie softbal, maar het ongeval maakte daaraan een einde. "Ik moest weer opkrabbelen. Mijn rug en nek waren kapot, ik had hersenschade en zat een tijdje in een rolstoel. Heel lang heb ik gerevalideerd, om te komen tot waar ik nu ben. Na de finish was ik erg emotioneel. Een moment om nooit meer te vergeten." 

Johannes Houwen

Ruim 300 wandelaars en hardlopers hebben meegedaan aan de Team Wens Marathon, een wandel- en hardloopevenement door de natuur van Westerwolde. De opbrengst van het sportieve festijn is geschonken aan de Stichting Wensambulance Noord-Nederland, die ernstig zieke mensen met een beperkte levensverwachting de mogelijkheid biedt om op geheel eigen wijze afscheid van hun leven te kunnen nemen. Het evenement met daaraan gekoppeld het goede doel is bedacht door Johannes Houwen uit Wedde. De actie heeft veel publiciteit in de wijde regio gescoord. Uiteindelijk is een bedrag van meer dan 40.000 euro ingezameld. Een fantastisch resultaat.

Jaap Spanninga

Gedreven door zijn ervaringen in zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog zet de 94-jarige Jaap Spanninga uit Ter Apel zich met niet aflatende inspanning in om de herinneringen aan de verschrikkingen in die jaren levend te houden. Hij heeft de geschiedenis van Kamp de Beetse beschreven en gaf de aanzet tot de restauratie van de laatste barak ter plaatse. Hij heeft veel lezingen gegeven, ook op scholen. Op verzoek doet hij dat nog. In Ter Apel werd een plaquette onthuld die herinnert aan vijf joodse schoolkinderen. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. "De verschrikkingen van de oorlog mogen niet vergeten worden. We moeten blijven herdenken, weten hoe waardevol vrijheid is."

Jacob Dijkhoff

Stilzitten is niet bepaald een hobby van de 82-jarige Jacob Dijkhoff uit Wedde. Hij is onder meer vrijwilliger bij de voetbalvereniging Veelerveen en verricht uiteenlopende werkzaamheden: van schilderen tot onkruid wieden. Verder trekt hij twee keer per week de hardloopschoenen aan voor een rondje van zes kilometer. Daarnaast onderhoudt de krasse knar vijf tuintjes van oudjes tussen de 85 en 90 jaar, die de hulp hebben ingeschakeld van het zorgproject Wedde dat 't lukt waardoor ze langer in hun huisje kunnen blijven wonen. "Meer tuinen wil ik ook niet, want bij mezelf 'om 't hoes en dak' moet ook nog wel wat gebeuren. Als je het een tijdje niet bijhoudt, dan ben je achter de meet."