Warmste 13 oktober ooit gemeten

REGIO - In De Bilt is om 12:50 uur de temperatuur van 23,7 graden. Daarmee is het de warmste 13 oktober ooit gemeten. Het vorige record bedroeg 23,6 graden in 1990. Komende uren loopt de temperatuur verder op. Waarschijnlijk wordt het in De Bilt ruim 25 graden en daarmee is de kans op een recordlate zomerse dag op het hoofdstation groot. Op de weerstations in Eindhoven, Maastricht en Twenthe is het momenteel al zomers met 25,4 graden.

De bijzondere oktoberwarmte bereikt vandaag zijn climax. Met uitzondering van de kustgebieden wordt het in het hele land zomers warm. In de Randstad loopt het kwik op naar 25 graden en in Utrecht kan het 26 graden worden. In het zuiden, zuidoosten en oosten komt de maximumtemperatuur op grote schaal uit op 27 graden. Lokaal kan het zelfs 28 graden worden! Mocht het ergens in het land 27,3 graden of warmer worden, dan is dat uniek zo laat in de herfst! Bovendien is het hiermee 13 graden warmer dan normaal.

De uitzonderlijk hoge temperaturen worden vergezeld door uitbundige zonneschijn. Het blijft de hele dag droog en er staat een overwegend matige zuidenwind. Voor het gevoel is het zo warm dat zelfs een zwembadje in de tuin niet misstaat.

Sneeuw op 13 oktober

Dat het op 13 oktober ook heel anders kan lopen bewijst 1975. In dat jaar viel er op 13 oktober namelijk een paar centimeter sneeuw. Overdag was het slechts 2 à 3 graden, een enorm contrast met vandaag. Niet eerder viel zo vroeg in de herfst sneeuw.

Dit jaar blijft Koning Winter nog even buiten onze landsgrenzen. Morgen is het namelijk opnieuw bijzonder warm met maxima van 22 graden in het westen, 24 graden in het midden van het land en 26 in het oosten. Na een zonnige start volgen tegen de avond vanuit het westen buien. Na het weekend wordt het koeler, al blijft het tot en met woensdag nog ruim 20 graden in het binnenland. Daarmee blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het halverwege oktober namelijk 14 à 15 graden.

Online bericht: nieuws.weeronline.nl/13-10-2018-warmste-13-oktober-ooit-gemeten