Zomerse warmte keert na het weekend terug

Regio - Na een rustig weekend met Hollands zomerweer krijgen we komende week maken met een hogedrukgebied. De kans op neerslag is klein en het wordt zonniger. Ook komt vanuit Frankrijk warme lucht op ons land af. Woensdag kan het in het zuidoosten met 30 graden tropisch warm worden. Dit meldt Weeronline.nl.

Dit weekend is het Hollands zomerweer met een mix van wolkenvelden en zon. Daarbij waait een matige zuidwestenwind. Lokaal ontstaat een licht buitje. Vandaag wordt het 18 graden aan zee tot 23 in Noord-Limburg. Morgen valt de temperatuur een paar graden lager uit.

Maandag en dinsdag blijven we te maken houden met wolkenvelden. Vooral in het westen laat later op de dag de zon zich zien. Maandag wordt het 18-22 graden. Dinsdag staat minder wind en het wordt een paar graden warmer. In het binnenland wordt mogelijk de 25 graden geslecht.

Tropische woensdag?

Woensdag draait de wind even naar het zuiden, waardoor vanuit Frankrijk hele warme lucht op ons land afkomt. Bij flink wat zon kan de temperatuur in het zuiden oplopen naar een tropische 30 graden. In de kustprovincies is het koeler en wordt mogelijk de 25 graden net niet gehaald. Zeker op de stranden draait de wind snel naar een windrichting vanaf zee. De temperatuur daalt dan naar een graad of 18.

Van 16 tot 29 graden

De dagen daarna is de temperatuurverwachting onzeker. Centraal- en Zuid-Europa krijgen zeker te maken met hitte. Koele lucht bevindt zich boven de Britse Eilanden en Noord-Europa en de grens tussen deze luchtsoorten komt in de buurt van ons land te liggen.

Circa 30% van de berekeningen laat de temperatuur vanaf donderdag flink dalen met maxima van 16-20 graden. Dit komt door de aanvoer van frisse lucht vanuit het (noord)westen. Een ander scenario (50% kans) laat temperaturen zien van 20-25 graden en daarmee blijft het warmer dan normaal. Een klein percentage berekent hoge temperaturen van 25-29 graden. De kans is groot dat het warmer is dan gebruikelijk. Normaal is het deze tijd van het jaar 19 tot 22 graden.

Voorlopig kurkdroog

Omdat in beide scenario’s een hogedrukgebied in de buurt van ons land ligt, blijft het voorlopig droog. Het neerslagtekort, het verschil tussen de gevallen neerslag en verdamping, is inmiddels opgelopen naar 100 mm gemiddeld over het land. Een tekort van 75 mm is normaal. De verwachting is dat het tekort komende weken snel toeneemt en daarmee kunnen we zelfs in de buurt komen van de 5% droogste jaren.

De plensbuien van afgelopen lente waren vaak zeer lokaal. Zelden viel zoveel water in zo’n korte tijd. Veel water kon niet zo snel door de bodem worden opgenomen, waardoor het wegstroomde in sloten of riolering. Andere plekken kregen bijna niets. In Twente en de Achterhoek is het neerslagtekort plaatselijk al opgelopen naar 180 mm!