Marcus van der Enden en Alie van der Laan schrijven Mistranen & Troostkoekjes

STADSKANAAL - Ze kennen elkaar al jaren in de rol van psychosociaal therapeut. Als compagnons, actief voor Stichting Brandstof voor de Ziel, zijn Marcus van der Enden en Alie van der Laan pas een jaar op reis en op zondag 9 december ziet hun tweede boek het levenslicht.

Gedreven door hun eigen levenslessen en hun bijzondere verbondenheid. Geïnspireerd door de uren van onschatbare waarde, waarin zij als vrijwilliger de gasten en hun naasten in Hospice Veen en Wolden - Tineke Breiderhuis - mogen bijstaan. Hun ervaringen van gevoelde Mistranen & Troostkoekjes hebben ze vertaald naar een liefdevol boekje met een krachtige hartslag.

"Ik pak zijn hand en strijk daarbij zacht over zijn onderarm. 'Ga je me prikken?', vraagt hij met een lichte verwondering in zijn stem. ' Nee', zeg ik, ' Ik houd je hand vast'. Hij draait zijn hoofd naar Marcus, terwijl ook hun handen elkaar zoeken en vinden.

In deze serene stilte van verbondenheid voelt het alsof we zijn jas aannemen. De blote huid van de ruwe bolster voelt zacht. ' Ken je Jacques Herb?', vraagt hij. ' Hij zong dat een man niet mag huilen'. ' We nodigen je uit', zegt Marcus, ' want tranen zijn onzijdig'.

We ervaren hoe 'er zijn' voelt, hoe de serene stilte van verbondenheid een rijkdom in zich herbergt van onschatbare waarde. ' Meneer' wordt 'Bram', op zielsniveau tellen slechts de lichtjaren. Er zijn.... geen punten en geen komma's.

De gevoelde hartstroom laat zich diezelfde dag vangen in een paar zinnen. Tijdens onze volgende dienst zullen we het gedichtje met hem delen.

Er komt geen volgende keer. Bram sterft in het bijzijn van allen die hem lief zijn.

We maken van dichtbij mee hoe troost wordt gevonden in een dal van tranen, hoe verlichte momenten een prachtige ziel zacht laten neuriën. We slaan het onuitwisbare beeld op in dankbaarheid.

Onzijdig zijn de tranen,

doorzichtig het verdriet.

Ze rolden uit zijn ogen,

al wilde hij dat niet.

Zo breekbaar en gebroken,

met zachte glans

verloor zijn ziel

de ballast van zijn leven

dat op het kussen viel

Mistranen & Troostkoekjes is te koop via de website www.brandstofvoordeziel.nl en in de Readshop in Stadskanaal.

Het eerste exemplaar van Mistranen & Troostkoekjes wordt zondag 9 december om 10.30 uur aangeboden aan voorzitter Roelof Kuik van Hospice Veen en Wolden in Stadskanaal.

Gelijktijdig wordt ook een cheque aan de schrijvers overhandigd door Mieke Folkers van Monuta als ambassadeur van ‘Monuta Helpt’. In samenwerking met de brancheorganisatie voor hospices, VPTZ, wordt het boek vervolgens gratis verzonden naar alle 268 hospices in Nederland.