‘Mooi om te zien hoe ze Walking Football bij SJS hebben opgepakt’

STADSKANAAL - Als er één iemand is, die over Old Stars Walking Football in onze regio veel te vertellen heeft, is het Jens Dijkstra.

Jens is werkzaam bij het Huis voor de Sport Groningen en adviseur voor het Old Stars Walking Football project bij SJS.

Voordat de vorm voet aan de grond kreeg op Nederlandse bodem, begon hij er als verenigingsadviseur voor de KNVB al mee te experimenteren bij SC Cambuur in Friesland. Vijf jaar later is hij een van de hoofdpersonen om de spelvorm over het noorden te verspreiden.

Twee ontwikkelingen in voetbalseizoen 2013-2014 zorgden ervoor dat Dijkstra nog meer ging geloven in de uitrol van het concept. De Eredivisie maakte bekend de spelvorm actief te promoten met behulp van de aangesloten betaald voetbal organisaties (BVO’s) én Cambuur Leeuwarden promoveerde bijna tegelijkertijd naar dat voetbalniveau. “Ik was coördinator bij stichting Cambuur Verbindt en freelance verenigingsadviseur voor de voetbalbond. Toen ben ik vanuit Cambuur eigenlijk letterlijk op Old Stars Walking Football gesprongen”, zegt hij terugblikkend.

Schade en schande

Zijn argumentatie is vervolgens helder: “In het noorden zien we veel kleinere dorpskernen die te maken hebben met vergrijzing. Daar zit een kiem voor deze spelvorm.”

Dijkstra heeft in de afgelopen paar jaar gezien dat initiatiefnemers door schade en schande wijzer zijn geworden. “Soms leek het erop dat verenigingen maar wat deden om het op te zetten.” De aanpak is nu meer gestructureerd en verschillende organisaties bundelen daarin de krachten. “We hebben de KNVB, het Nationaal Ouderenfonds, de sportondersteuning-organisaties en de vier noordelijke BVO’s inmiddels aan boord in een mooie samenwerking. Hierin is afgesproken dat elke BVO een deel van hun gebied gaat bedienen. Voor SJS is dat FC Emmen geworden omdat zij daar sinds een jaar een samenwerking mee hebben in het kader van het Drents Verbond.”

Breed netwerk

Dijkstra put door zijn jarenlange inzet en kennis uit een breed netwerk, van zowel experts als organisaties. “Buurtsportcoaches, trainers, bestuursleden, verenigingsadviseurs en lokale overheden zijn allemaal belangrijk, zeker in de opstartfase van een Old Stars-initiatief. Daarvan ken ik er veel. Ik bekleed in dat speelveld graag de rol van verbinder, waarbij ik luister naar wat de behoeften zijn en daar naar handel. En gelukkig heeft de nieuwe samenwerking tot gevolg dat nog meer kennis is toegevoegd, onder meer uit de koker van het Nationaal Ouderenfonds en de KNVB. Ons doel is om in zo veel mogelijk gemeenten een Old Stars project op te zetten. Uiteraard speelt daarbij een plaatselijke voetbalvereniging een cruciale rol. Als daar geen animo is, krijg je het niet van de grond.”

Een plan voor Groningen

Vooral is hij trots op de professionalisering die het plan met zich mee brengt. Dijkstra ziet bepaalde standaarden ontstaan, bijvoorbeeld voor de promotie van een initiatief of het organiseren van een kennismaking, lokaal. Bovendien neemt het aantal potentiele Old Stars-trainers in de provincie toe. “Deze ontwikkelingen helpen om ook lokale overheden te overtuigen om bij te dragen”, aldus Dijkstra.

SJS

Dijkstra over zijn rol bij SJS: “SJS is enige tijd geleden met hulp vanuit het Huis voor de Sport Groningen en in samenwerking met FC Emmen, Rabo Versterkt en de stichting Welstad met een initiatief begonnen. Mooi om te zien hoe men dat daar heeft opgepakt. In een mum van tijd hadden ze meer dan twintig man op papier waarvan een heel groot deel van buiten de vereniging. Ook mooi is het feit dat ze een ervaren trainer uit de eigen gelederen hebben weten te vinden. Een nog jonge vent, leraar van beroep, die heel goed ligt bij de club en de doelgroep. Erg belangrijk. Het succes van het Old Stars project staat of valt namelijk met een deskundige begeleiding. Op donderdag 13 december zal ik aanwezig zijn bij de kick-off en er wat van mijn ervaringen vertellen.”

Informatiebijeenkomst

Het Old Stars Walking Football project start op donderdagavond 13 december om 20.00 uur met een informatiebijeenkomst in de kantine van SJS aan de Julianastraat in Stadskanaal.

Iedereen van zestig jaar en ouder die (weer) wil gaan voetballen of interesse heeft, maar eerst nog meer wil weten, is welkom. Nadere informatie is te vinden op www.vvsjs.nl

Mailen of bellen kan ook: secretariaat@vvsjs.nl of 06-55302393.