'Ik ga even tanken bij Spakkie'

STADSKANAAL - Het aftellen is begonnen voor Peter Spakman. Op maandag 31 december staat de 72-jarige inwoner van Stadskanaal voor de laatste keer in de shop van zijn tankstation aan de Atlantislaan in zijn woonplaats.

door Paul Abrahams

"Het is mooi geweest", vertelt Peter. "In goed overleg is besloten om het aflopende contract met Total niet nog een keer met vijf jaar te verlengen. Arno Engelkes - hij runt ook het Total tankstation in Nieuw-Buinen wordt met ingang van 1 januari 2019 de nieuwe exploitant. Een goede keuze, ik ben daar blij mee. Het personeel wordt ook overgenomen."

Het was aanvankelijk de bedoeling om het wikkelbedrijf (in Groningen) van zijn vader over te nemen, maar om verschillende redenen is dat uiteindelijk niet doorgegaan. "Om eerlijk te zijn ben ik mijn vader dankbaar. Ik heb nu namelijk 49 jaar met heel veel plezier een tankstation in Stadskanaal gerund. Ik had het voor geen goud willen missen."

Even terug in de tijd. 1969. In Stadskanaal wordt een exploitant gezocht voor het tankstation van Fina aan de Atlantislaan. "Ik heb de advertentie in de krant gelezen en ik heb vervolgens gesolliciteerd", vertelt Peter. "Ik had geen idee waar Stadskanaal lag. Op 1 januari 1970 heb ik mijn eerste benzine verkocht. Het tankstation lag werkelijk in de middle of nowhere. In de verste verte was geen bebouwing te zien. Er stond een rijtje pompen aan beide kanten van de straat. En de kiosk was zo klein, je kon je kont er amper keren."

Peter heeft nooit spijt gehad van de beslissing om exploitant te worden van het tankstation aan de verkeersader in Stadskanaal. In de loop der jaren is het station veelvuldig uitgebreid en gemoderniseerd. Er werd bijvoorbeeld een luifel geplaatst, de pompen aan de overkant werden verwijderd en in 1980 werd de self service geïntroduceerd.

"Voor veel klanten was het even wennen, dat de persoonlijke bediening werd geschrapt", blikt Peter terug. "Het heeft me in het begin wel omzet gekost, maar gelukkig zijn veel klanten weer terug gekomen. In de topjaren heb ik wel 4,8 miljoen liter brandstof per jaar verkocht. Er stonden lange rijen voor de pomp en verkeersregelaars moesten de stroom automobilisten in goede banen leiden. Met name als de prijs van de benzine werd verhoogd, dan kwamen ze nog snel even tanken."

Hoewel Peter al twintig jaar een contract heeft afgesloten met Total - Fina en Elf zijn opgeslokt door Total - spreken veel klanten in de Kanaalstreek nog steeds met veel nostalgie over de Fina pomp. En het stuk grond achter het tankstation wordt in de volksmond nog steeds het Fina terrein genoemd. En ze gaan ook even tanken bij Spakkie.

"Natuurlijk ga ik de gezelligheid wel missen", benadrukt Peter. "Klanten kwamen niet alleen tanken, ze kwamen ook langs om spullen te kopen in de shop. Van koffiepads tot snoep, van bloemen tot sigaretten. En nog veel meer. En met iedereen werd even een praatje gemaakt. We waren voor veel vaste klanten ook vaak een klankbord."

In 49 jaar tijd is het tankstation twee keer overvallen. Een zwarte bladzijde in een mooi boek. "De eerste keer heeft veel impact veroorzaakt bij de medewerkers", herinnert Peter zich nog. "Het gaat je niet in de koude kleren zitten als een pistool op je wordt gericht. En de buit was te verwaarlozen. Een beetje kleingeld. Ik was zelf aan het tennissen in het Pagecentrum toen ik rond de klok van zeven uur 's avonds werd gebeld. Ik dacht eerst dat een grapje werd gemaakt. Toen ik arriveerde bij het tankstation zag het blauw van de politie."

Op maandag 31 december krijgen klanten voor de laatste keer de gelegenheid om afscheid te nemen van Peter Spakman als exploitant van het Total tankstation. "Tot die tijd ben ik gewoon achter de schermen aan het werk hoor. Bestellingen plaatsen, gesprekken voeren met vertegenwoordigers, dat soort leuke dingen. En daarna? Dan heb ik meer tijd om te golfen. Hartstikke leuk om te doen met een groep vrienden."