Met elkaar bekende kerstliederen zingen in het Pagecentrum in Stadskanaal

STADSKANAAL - De volkskerstzang in de verwarmde sporthal van het Pagecentrum in Stadskanaal werpt haar schaduw vooruit. Inwoners van de Kanaalstreek kunnen op zondag 16 december vanaf 19.00 uur weer samen bekende kerstliederen zingen.

door Paul Abrahams

"We kijken er naar uit", vertellen de bestuursleden Tjip Douwstra en Otto Paas van Stichting volkskerstzang Stadskanaal. "Er moet weliswaar door een grote groep vrijwilligers telkens veel werk worden verzet. Maar als we zien hoe het publiek tijdens de kerstvolkszang met volle teugen geniet, dan geeft dat veel voldoening. Zeker weten dat we in januari unaniem besluiten om weer een jaar door te gaan."

Wat betreft de datum is dit jaar wederom nauw samengewerkt met het organisatiecomité van Insight Kerst, dat een dag eerder 's middags en 's avonds een grote manifestatie houdt. "Die samenwerking is vorig jaar prima bevallen", benadrukken Douwstra en Paas. "Er wordt onder meer een podium geplaatst, het geluid en het licht wordt geregeld en er worden 1000 stoelen geplaatst. We hoeven zelf veel minder te sjouwen. En na afloop is alles in no-time opgeruimd. Wat wil je nu nog meer?"

Terug naar de volkskerstzang. Medewerking wordt verleend door het harmonieorkest Crescendo onder leiding van Theo van Kruistum, het kinderkoor de Regenboog onder leiding van Marije van der Vliet, pianist Wim Kramer en De Giezelbaargbloazers. Het christelijk mannenkoor Stadskanaal onder leiding van Harold Kooij komt eveneens weer in actie. Door een communicatiestoornis had het koor in 2017 een uitnodiging aanvaard om op dezelfde dag een concert in de Magnuskerk in Bellingwolde te geven. Op het affiche staat ook de naam van het shantykoor De Noszélie Singers. "Een paar jaar geleden was het koor ook van de partij en dat was een groot succes. We moesten bij wijze van spreken extra stoelen bijplaatsen."

Samenzang vormt de rode draad van het programma dat ongeveer anderhalf uur duurt. Het kerstevangelie wordt voorgelezen door wethouder Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal. De meditatie wordt verzorgd door dominee Bindert de Jong van de Protestantse Gemeente Stadskanaal. "Het thema is 'Kerst in korte broek", weten Douwstra en Paas. "We zijn benieuwd of De Jong tijdens de meditatie zelf een korte broek draagt. We laten ons graag verrassen."

Een flink aantal vrijwilligers is in touw om het evenement in goede banen te leiden. Van verkeersregelaars tot EHBO-ers, gastheren en gastdames en nog veel meer. Het is zondag 16 december vanaf vijf uur 's middags een drukte van belang in de sporthal. Dan wordt namelijk begonnen met de sound-check en dan worden 'de kelen warm gezongen'. Vuurkorven buiten zorgen voor extra sfeer en gezelligheid. Tegen de klok van zes uur melden de eerste bezoekers zich al bij het Pagecentrum om verzekerd te zijn van de beste zitplaatsen.

Dankzij een bijdrage van bedrijven en kerken in de Kanaalstreek lukt het elk jaar weer om de financiële eindjes aan elkaar vast te knopen. "Verder houden we een collecte om de onkosten te dekken en we zijn ook blij met de ondersteuning van de directie van het Pagecentrum. We hoeven namelijk geen zaalhuur te betalen."