Nico en Tina Deekens uit Stadskanaal zijn 65 jaar getrouwd

STADSKANAAL - Feest vandaag in de Drouwenerhof in Stadskanaal. Nico en Tina Deekens zijn namelijk 65 jaar getrouwd.

door Paul Abrahams

Loco-burgemeester Goziena Brongers van de gemeente Stadskanaal komt vanmiddag een kopje koffie drinken en zaterdag gaat de familie een hapje eten in De Schaapsberg in Zandberg. De tafel is gedekt voor zo'n dertig personen.

Nico Deekens is op 13 maart 1932 geboren in Eexterveenschekanaal. Tina Klamer aanschouwt het levenslicht op 10 september 1933 in het nabijgelegen Nieuwediep.

De vonk slaat over als Tina moet oppassen bij de zus van Nico. Hij komt 'toevallig' even langs. Vanaf het eerste moment klikt het tussen de twee tieners, die vanaf dat moment bij elkaar zijn.

Op 4 december 1953 stappen de jong geliefden na drie jaar verkering in het huwelijksbootje. Het jawoord wordt gegeven in het gemeentehuis op de brink in Gieten. Nederland zucht onder de woningnood, daarom woont het echtpaar drie jaar bij de ouders van de bruid in Nieuwediep.

Daarna mogen ze de benen onder de eigen tafel steken. Nico en Tina hebben in de loop der tijd regelmatig de verhuisdozen ingepakt en uitgepakt. Ze hebben gewoond in Eexterveenschekanaal - vlakbij het geboortehuis van Nico - en daarna op de grens van Wildervank en Stadskanaal-Noord, Duurswoldselaan en Havikshorst in Stadskanaal. Vandaag de dag wonen ze met veel plezier in de Drouwenerhof.

Tina heeft voor het huwelijk meegeholpen in het huishouden van haar ouders. Daarna was ze coupeuse.

Nico was metselaar en heeft voor verschillende bouwbedrijven gewerkt. In de buurt maar ook verder weg. "In Duitsland, maar ook in de Noordoost polder", vertelt hij. "We waren dan in de kost. Goed eten hoor en 's morgens werden de boterhammen voor je gesmeerd. Ik heb nog meegeholpen met de bouw van de eerste boerderijen in de polder. En ja, ze staan er nog steeds."

Het briljanten paar heeft drie kinderen, zeven kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

Hobby's van Tina waren tuinieren en ze heeft jarenlang in het bestuur gezeten van de buurtvereniging Ons Genoegen. Vandaag de dag worden puzzels gemaakt en puzzels gelegd en samen met Nico stapt ze regelmatig op de fiets voor een tocht door de omgeving. "Ik ga sowieso altijd op de fiets naar de winkel om boodschappen te doen."

Nico vindt het fijn om te dammen en speelt nog steeds competitie. Verder heeft hij in twee shantykoren gezongen in zijn woonplaats: de Roergangers en de Noszélie Singers.