Marc van der Aa: 'Old Stars Walking Football past prima in het SJS-concept'

STADSKANAAL - Marc van der Aa is ruim anderhalf jaar voorzitter van SJS. Eén van zijn speerpunten is het zo breed mogelijk maken van de SJS-vereniging.

Voetballen, duurzaam opereren en maatschappelijke betrokkenheid moeten hand in hand gaan, voor een brede doelgroep. Jong en oud bereiken. Binnen en buiten SJS.

Dat is een hele mond vol Marc?

Inderdaad, dat is het zeker. Maar als je ziet wat we al hebben gerealiseerd, is veel er van helemaal niet onmogelijk gebleken. Zo zijn er flinke stappen gemaakt in de energiebesparing. Er zijn zonnepanelen aangebracht en met behulp van een energiescan proberen we overbodig gebruik van gas, licht en water verder terug te dringen. We willen de kantine gaan isoleren en studeren nog op andere energiezuinige investeringen.

Het bestuur opereert alweer geruime tijd op volle sterkte, gesteund door een paar goed functionerende commissies. We kunnen een beroep doen op een grote groep gemotiveerde en deskundige vrijwilligers, waardoor we in staat zijn om grote evenementen te organiseren. Het Ger Kleefmantoernooi is, met honderden deelnemers van jong tot oud en ruim 1000 bezoekers, in korte tijd uitgegroeid tot het grootste in zijn soort in de regio.

De Freddie Pranger Memorial is een begrip geworden in G-voetballend Nederland. We hebben drie vrouwenteams en minstens zo belangrijk is onze maandagmorgenploeg. Zij zorgen er elke week voor dat het terrein er altijd pico bello bij ligt. Tussen de bedrijven door hebben we met inzet van veel vrijwillige krachten en trouwe sponsoren onze kantine grondig weten te renoveren. Ik ben op dat alles heel trots en met mij, zo merk ik elke week weer, iedereen bij SJS.

Dan heb je niets meer te wensen?

Natuurlijk wel. Ik stel vast dat onze hoofdmacht een tree te laag speelt. We doen er alles aan om de weg omhoog weer te pakken te krijgen. We hebben een mooie jeugdopleiding met goed opgeleide en ervaren trainers. Ik zie voldoende talent bij onze jeugd. Talent dat hopelijk de intentie heeft om bij ons te blijven om ooit het eerste te halen.

Buiten het voetbal om heb ik nog allerlei andere ambities. Ik zou graag zien dat we een breder kantine-assortiment aanbieden met ook gezonde alternatieven en een rookvrije generatie als een goed voorbeeld dat we willen stellen aan onze jeugdige voetballers. En we hebben ons nadrukkelijk aangemeld als partner in de wijk. In de Parkwijk zijn we verreweg de grootste vereniging. Als we waar maar mogelijk met elkaar samenwerken zit daar voor de bewoners en voor ons altijd winst in. Werk zat nog.

En nu dus een nieuw project. Old Stars Walking Football. Hoe kwam dat zo?

Old Stars Walking Football past prima in het SJS-concept. Eigenlijk was het de nog onze ontbrekende schakel in het brede SJS-aanbod. Het idee is ontstaan na een bijeenkomst in de Parkwijk en in onze samenwerking met de Rabobank Zuid en Oost Groningen in het kader van Rabo Versterkt. Het Walking Football is een initiatief van de KNVB en is bedoeld om zestigplussers aan het bewegen te krijgen of te houden en ze tegelijkertijd actief bij hun leeftijdsgenoten te betrekken.

Gezelligheid onder elkaar is een belangrijk onderdeel. Maar het is ook serieus sporten onder leiding van een deskundige trainer. De opzet is om te voorkomen dat er blessures optreden als gevolg van te ruw of te snel spel. Hoge en lange ballen zijn uit deze boze. Geen slidings en geen duw en trek werk. Het is vooral een kwestie van positiespel, vrijlopen, bewegen, actief zijn. Het idee sprak ons erg aan en we hebben besloten om een verkennend gesprek te voeren met het Huis voor de Sport Groningen, FC Emmen en de stichting Welstad. Binnen SJS hebben we het nodige organisatiepotentieel en na één bijeenkomst was het enthousiasme al groot genoeg om er aan te beginnen.

En toen stond elke oudere SJS-er in de rij om mee te gaan doen?

Nee. Dat duurde even. De term 'Walking Football' bleek nogal af te schrikken. Voetbal waarbij je niet mag lopen? Menig oud-voetballer kon zich daar maar weinig bij voorstellen en het kreeg dus al gauw een oude mannetjes imago. Daar wilde je niet bij horen. Er was dus eerst een charme offensief en voorlichting nodig voordat het negatieve vooroordeel was weggewerkt. Dat lukte en intussen hebben we bijna twintig man op papier. Een kwart daarvan komt van buiten SJS en dat is precies wat je ook landelijk ziet.

Wanneer gaan jullie echt beginnen?

We starten op donderdagavond 13 december met een kick-off in de kantine van SJS. Die bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die in walking football is geïnteresseerd, dus niet alleen voor de mensen die zich al hebben aangemeld. Na de officiële aftrap door wethouder Lian Veenstra komt een aantal sprekers aan bod. Ben Haverkort, directeur van FC Emmen, Jens Dijkstra van het Huis voor de Sport en Lars Nieboer van fysiotherapie Optimove Gasselternijveen belichten elk vanuit hun rol het project.

Daarna kunnen de aanwezigen een demonstratietraining bijwonen van de FC Emmen Old Stars. Ook is er gelegenheid om in een-op-een gesprekken nadere informatie op te doen en natuurlijk is er de mogelijkheid om je definitief aan te melden. Op zaterdag 5 januari organiseren we een fittest. Vanaf woensdagmorgen 9 januari kan er dan wekelijks getraind worden op ons kunstgrasveld. Om kwart voor tien staat de koffie klaar.

Zijn er ook kosten aan verbonden?

Kosten maak je altijd. Maar dat hebben we er graag voor over. We willen een folder en poster laten maken die we in Stadskanaal en omgeving op plekken neerleggen waar de doelgroep veel komt. Daarin werken we ook nauw samen met de stichting Welstad. Op woensdagmorgen moeten de kantine en kleedkamers open zijn. Er moet koffie gezet zijn en na afloop soep en een broodje. Voor de training zijn er ook spullen nodig.

Gelukkig hebben de gemeente Stadskanaal en de stichting ZaVie een financiële bijdrage geleverd om een deel van de aanloopkosten te dekken. Voor de ondersteuning vanuit het Huis voor de Sport hoeven we niets te betalen. Dat neemt Rabo Versterkt voor haar rekening. En voor praktische kennis kunnen we altijd een beroep doen op FC Emmen waar we een samenwerkingsverband mee hebben. Overigens is het aanbod voor leden van SJS gratis. Niet-leden betalen 3,70 euro per maand. Dat is te overzien lijkt me.

Nadere informatie over het Old Stars Walking Football project van SJS is te vinden op www.vvsjs.nl of neem contact op via secretariaat@vvsjs.nl 06-55302393.