Staatssecretaris Mark Harbers komt praten over Ter Apel

TER APEL - Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van asielzaken bezoekt op 4 december de gemeente Westerwolde om de situatie in Ter Apel te bespreken.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Dat heeft burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde gisteren bekendgemaakt.

Harbers gaat met zijn komst in op de uitnodiging van de gemeenteraad. Die wil met hem praten over de situatie in Ter Apel en dan vooral de overlast die een aantal asielzoekers uit veilig verklaarde landen veroorzaakt. De overlast bestaat uit het plegen van winkeldiefstallen en hinderlijk gedrag in het openbaar vervoer, en dan vooral in de bus die ook nabij het asielcentrum halt houdt.

Klaassen gaat ervan uit dat het overleg met Harbers plaatsvindt in Ter Apel. Dat zal vermoedelijk niet gebeuren in de vorm van een officiële gemeenteraadsvergadering. ,,We praten nog met het ministerie over de invulling van de bijeenkomst’’, aldus Klaassens.

De burgemeester, wethouders en raadsleden hopen dat Harbers naar Ter Apel komt met concrete maatregelen die de overlast verminderen.

In een brief aan de Tweede Kamer kondigde de bewindsman al enkele maatregelen aan. Zo wordt door een intensieve samenwerking tussen vervoersbedrijven, COA, politie en ministerie geprobeerd lastige asielzoekers in het openbaar vervoer adequater aan te pakken.

De gemeente zelf tracht ook op verschillende manieren de overlast te beteugelen. Zo heeft Klaassen bij de noordelijke politietop verzocht om meer agenten. ,,Maar het echt oplossen van deze problematiek moet gebeuren in Den Haag of zelfs in Brussel’’, aldus Klaassen.