Voetbal voor zestig-plussers mogelijk in Stadskanaal

STADSKANAAL - Onder het motto 'bewegen, meedoen en ontmoeten' kunnen binnenkort zestig-plussers onder leiding van een deskundige trainer op het terrein van SJS aan de Julianastraat in Stadskanaal gaan voetballen.

Het zogeheten Old Stars Walking Football. Dit initiatief van de KNVB is opgepakt door SJS in samenwerking met het Huis voor de Sport Groningen, Stichting Welstad, Rabo Versterkt en FC Emmen.

Old Stars Walking Football is een voetbalvariant die aansluit bij de behoefte van de doelgroep. Het project is bedoeld om ouderen te stimuleren om te gaan of blijven bewegen en is tegelijkertijd ook bedoeld om sociale contacten te onderhouden. Inmiddels worden door heel Nederland Walking Football projecten opgezet waarbij de betaald voetbal organisaties vaak de aanjagers zijn. Opvallend is dat ruim een kwart van de deelnemers geen voetbalverleden heeft, maar zich vooral aangetrokken voelt door de onderlinge kameraadschap en gezelligheid die het voetbal voor ouderen kenmerkt.

De term Walking Football doet vermoeden dat het allemaal wat gezapig aan doet. Dat kan met name oud-voetballers ook een beetje afschrikken. Is dat wel wat voor mij? Het tegendeel is waar. Walking Football kent zijn eigen regels. Het is niet de bedoeling om lange ballen te gaan geven en medespelers aan te sporen om te gaan rennen. Gebeurt dat wel dan volgt een vrije trap. Ook koppen is niet toegestaan.

De bal mag niet hoger dan op heuphoogte worden gespeeld. Een sliding is verboden. Alles met het doel om blessures te voorkomen. Er wordt op een kwart veld gespeeld. Wel met doeltjes, maar zonder keeper. Het komt heel veel neer op combineren en vrijlopen. Kortom, het is veel meer dan paar ouwe manen het veld op sturen en er een bal tussen gooien. Het is een serieuze vorm van sporten, waarbij plezier en gezelligheid wel de boventoon voeren.

Op donderdag 13 december wordt in de kantine van SJS aan de Julianastraat in Stadskanaal een kick-off gehouden. Geïnteresseerden krijgen daar informatie over Walking Football en kunnen zich laten inschrijven. De bijeenkomst wordt bijgewoond de wethouder Lian Veenstra van de gemeente Stadskanaal. Naast informatie vanuit de verschillende samenwerkende organisaties wordt ook een demonstratietraining verzorgd zodat de bezoekers een idee krijgen hoe een en ander in zijn werk gaat.

De feitelijke start is op zaterdag 5 januari 2019 op het terrein van SJS. Daar krijgen de Old Stars een fittest. Vanaf woensdag 9 januari kan wekelijks worden gespeeld. De aanvang is om 10.00 uur met een inloop en koffie. Na de training staat een lunch klaar. Voor leden van SJS is het aanbod gratis, anders zijn de kosten 3,50 euro per maand.

Er hebben zich inmiddels zestien personen aangemeld, waaronder ook al een aantal van buiten SJS. Ben je geïnteresseerd in Old Stars Walking Football? Wil je mee doen of eerst geïnformeerd worden? Neem dan contact op met SJS: secretariaat@vvsjs.nl of bel 06-55302393.