Refaja viert 50-jarig bestaan met expositie, jubileumboek en feestavond in Fox

STADSKANAAL - Op 21 november 1968 is het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal geopend.

door Paul Abrahams

Vijftig jaar later wordt het gouden jubileum op een gepaste wijze gevierd. Met onder meer een expositie, een jubileumboek en een feestavond in de plaatselijke discotheek Fox.

In de centrale hal en in de wachtkamers van de polikliniek van het Refaja ziekenhuis is vandaag (woensdag 21 november), donderdag en vrijdag een bijzondere expositie te bezichtigen.

"Dankzij de hobby en verzameldrift van Henk Oldenziel, één van onze oud-medewerkers, is heel veel medische apparatuur bewaard gebleven", vertelt Marian Pinkster die zelf ruim 38 jaar in het Refaja werkt. Zij is manager bedrijfsvoering en voorzitter van de jubileumcommissie. Leden van de commissie zijn verder Wilma Noordmans, Conny Sinot, Janneke Prins, Savio Mittendorff en Sandra Snijders.

"Een gedeelte van de apparatuur kunnen we nu laten zien met de medewerking van Henk’s nabestaanden, want Henk is helaas in 2017 overleden", vervolgt Marian Pinkster. "Hij kwam in 1971 in dienst als medewerker technische dienst en heeft tot en met 2000 bij ons gewerkt. Hij had twee gouden handjes en op de metaaldraaibank produceerde hij menig chirurgisch hulpstuk voor de operateurs. Iets weggooien was voor hem geen optie. Met name medische instrumenten en hulpstukken kwamen in zijn privé museum terecht als ze werden vervangen.

Naast Henk’s collectie zijn veel oude foto’s en fotoboeken te bekijken. Vijftig jaar geschiedenis is overigens ook heel zichtbaar in de tentoongestelde uniformen die goed illustreren hoe de mode invloed had op werkkleding. Hoe verpleegkundigen in die mini-jurkjes uit de jaren 70 konden werken, is voor mij een raadsel."

De tentoonstelling wordt om 10.00 uur geopend door Janny Oldenziel. Zij wordt geholpen door medewerkers van het Refaja die vijftig jaar zijn geworden.

Het programma wordt 's middags om 14.45 uur voorgezet met de presentatie van het jubileumboek. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Janneke Dun die 47 jaar jaar op de loonlijst staat van haar Refaja. Het boek is gedrukt in een oplage van 1200 exemplaren.

"Inmiddels zijn twee jubileumboeken verschenen", weet Marian Pinkster. "Bij 25 jaar en bij 40 jaar Refaja. Daarom hebben we besloten om deze keer een boek uit te geven met een terugblik op de hoogtepunten en dieptepunten van de laatste tien jaar. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de top 3 klassering meest patiëntvriendelijk ziekenhuis van Nederland in 2013, de fusie met de ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen tot Treant Zorggroep, de bouw van het nieuwe operatiekamercomplex, maar ook de sluiting van de kinderafdeling en de afdeling verloskunde."

Naast een expositie en een jubileumboek worden patiënten en bezoekers vandaag getrakteerd op wat lekkers. De jubileumweek wordt vrijdagavond voor medewerkers van het Refaja afgesloten met een spetterend feest in Fox Stadskanaal.