Opera in theater Geert Teis in Stadskanaal

STADSKANAAL - Stichting Sarastro Muziektheater heeft zondagmiddag in theater Geert Teis de kleine opera’s Abu Hassan & Die Opernprobe samengesmeed tot één voorstelling.

Onder regie van Jan Houwing en dirigent Pim de Koning en het klassieke orkest, werd het publiek meegenomen voor de pauze naar Abu Hassan die weer eens boven zijn stand leeft. Hij wordt achtervolgd door vele schuldeisers, die willen dat hij het geleende geld zo snel mogelijk gaat terug betalen. Abu Hassan en zijn vrouw Fatima verzinnen een plan om de boel voor de gek te houden. Het grappige verhaal van Abu Hassan komt uit de vertellingen van Duizend-en-één-nacht.

Na de pauze werden de toeschouwers meegenomen naar Die Opernprobe, de laatste opera van componist Albert Lortzing. Wanneer de kamerheer vraagt om te kijken wat er in de late avond laat in de tuin van het huis rondwaart, kijkt hij rond, maar ziet niets bijzonders. Maar als hij daarna achter zijn bureau in slaap valt, gebeuren er sprookjesachtige sferen.

In de vroege morgen moet de muziekkamer in orde worden gemaakt voor een repetitie van een chagrijnig koor, dat druk repeteert voor een kameropera, die in het landhuis wordt opgevoerd. Het optreden is een goede afleiding voor de jonge gravin Louise die net is afgewezen door de arrogante baron. Maar als één van de solisten ziek wordt, moet er snel een vervanger worden gevonden. En wat sluipt er toch rond in de tuin?

Opera liefhebbers die waren verhinderd krijgen nog een herkansing. Zaterdag 24 november wordt de voorstelling op de planken gebracht van theater de Kimme in Zuidlaren. Het affiche vermeld verder een uitvoering op 25 januari in Theater vanBeresteyn en 10 februari in De Winsinghhof in Roden.