'We willen de weeskinderen in Mae-Sot een hart onder de riem steken'

STADSKANAAL - Henk van der Klok is weer terug in Stadskanaal. De avonturier heeft een afstand van bijna 6000 kilometer gelopen van zijn woonplaats naar Jeruzalem. Een reis door dertien landen en geen cent op zak. Ook geen creditcard.

door Paul Abrahams

Tijdens zijn reis heeft Henk veel aandacht gekregen in de media. Niet  alleen in eigen land, maar ook in het buitenland is veel over zijn reis geschreven in kranten en zijn verschillende reportages op televisie vertoond. 

"Ik wil laten zien dat er meer vriendelijkheid, behulpzaamheid en gastvrijheid in de wereld is dan dat de meeste mensen denken. De wereld is minder verrot dan dat de mensen denken, die alleen maar naar de televisiebeelden kijken.

Verder heb ik geld ingezameld voor kinderen die in Mae-Sot op de grens van Thailand en Birma in een weeshuis wonen. In 2015 heb ik daar gewerkt. Maar ze hebben niet de middelen om voor iedereen te zorgen voor wat betreft voedsel, onderdak en educatie."

Morgen vliegt Henk naar Ierland. Hij geeft een lezing over zijn reis. Over enkele weken vertrekt hij voor enkele maanden naar Lapland om toeristen te begeleiden tijdens hondenslee tours.  

In opmaat naar de lezing in Ierland heeft de inwoner van Stadskanaal vanmiddag een cheque van 500 euro gekregen van de bestuursleden Hans Banus en Klamert Klein van de Stichting Globerunners. "We zijn onder de indruk van de prestatie die Henk geleverd heeft in de afgelopen maanden. Met de bijdrage hopen we de weeskinderen een hart onder de riem te steken."

De koudste reis ter wereld

Inmiddels is Van der Klok al begonnen met  de voorbereidingen voor een nieuwe reis. "Samen met de Ierse auteur Anthony Galvin wil ik in 2020 gaan wandelen van Verkhoyansk naar Oymyakon in Siberië, een afstand van 1400 kilometer. Beide dorpen claimen dat ze de koudste bewoonbare plek ter wereld zijn. We wandelen de koudste reis ter wereld over een bevroren rivier. Dat vraagt een grondige voorbereiding, want tussen de twee dorpen wonen verder geen mensen. Het is de bedoeling om voor die tijd op verschillende locaties containers te plaatsten met onder meer voedsel en water.

Lees ook:

https://kanaalstreek.nl/2018/11/07/wandelen-van-stadskanaal-naar-jeruzalem-zonder-een-cent-op-zak

https://www.youtube.com/watch?v=9e6sQ3_Vd8A