Hollen of stilstaan als vrijwilliger van de dierenambulance Stadskanaal

STADSKANAAL - De dierenambulance Stadskanaal. U heeft het opvallende voertuig vast wel eens zien rijden.

door Paul Abrahams

Of de ambulance stond geparkeerd aan de kant van de weg om hulp te bieden aan aangereden dieren, zoals reeën, katten, honden, roofvogels en vossen. En nog veel meer.

Stichting Dierentehuis Ter Marse in Stadskanaal beschikt over twee ambulances die door Stichting Dierenlot in bruikleen zijn gegeven.

"De dierenambulance is zeven dagen per week en 24 uur per dag inzetbaar", vertelt Ton Reitsma. De inwoner van Drouwen is één van de negen bevlogen en deskundige vrijwilligers. "We zijn actief in de gemeenten Stadskanaal, Borger-Odoorn en Hoogezand-Sappemeer en in de voormalige gemeente Vlagtwedde", vervolgt de coördinator van de dierenambulance. Een kwart eeuw was hij samen met zijn echtgenote Gré actief als vrijwilliger in Zaanstad. Na de verhuizing naar Drenthe, vijf jaar geleden, is de draad weer opgepakt in Stadskanaal.

"Het is hollen of stil staan", weet Ton uit ervaring. Hij vormt samen met zijn Gré een team. "Het heeft ook te maken met de periode van het jaar. Er zijn dagen dat je misschien twee keer achter het stuur van de ambulance zit, maar acht meldingen op één dag zijn eerder regel dan uitzondering. En ik heb het wel eens meegemaakt dat we tijdens een dienst nog vaker zijn uitgereden. Lagen we 's nachts om drie uur net in bed, kregen we twee uur later een nieuwe melding van een aangereden ree langs de autoweg."

De vrijwilligers van de dierenambulance draaien diensten van 24 uur. Om snel te kunnen reageren op een melding wordt de ambulance daarom bij de woning geparkeerd. "Je hoeft dan niet eerst naar Dierentehuis Ter Marse te rijden", legt Ton uit. "Dat scheelt behoorlijk wat tijd. Bij een spoedklus, denk bijvoorbeeld aan een aangereden dier, bestaat de hulp die we verlenen meestal uit het zo snel mogelijk vervoeren naar een dierenarts die dienst heeft. Maar soms moet eerst handelend worden opgetreden om de overlevingskansen van het dier te vergroten. Het gebeurt wel eens dat een aangereden ree niet op de plek van de melding wordt aangetroffen. Dan gaan we met een brancard, een deken en een zaklantaarn op zoek naar het gewonde dier dat meestal even verder op tussen de aardappels of het graan ligt. Dan is het wel fijn dat je met z'n tweeën bent."

Als je dienst hebt, kun je natuurlijk niet naar de meubelboulevard, benadrukt Ton. "Maar even een boodschap doen in de plaatselijke supermarkt, dat is geen probleem. We gaan dan vanzelfsprekend met de dierenambulance. En ja, we hebben wel eens de winkelwagen vol met boodschappen moeten achtergelaten, omdat we met spoed werden opgeroepen."

De dierenambulance beschikt niet over een blauw zwaailicht en een sirene. "Dat is wel eens jammer", verklapt Ton. "Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk ter plaatse zijn om een dier in nood te helpen. En de afstanden die soms moeten worden afgelegd, zijn best groot. Als je bijvoorbeeld van Stadskanaal naar Sellingen moet rijden om hulp te verlenen, dan ben je wel een tijdje onderweg. Het liefst zou je het gaspedaal zo diep mogelijk intrappen, maar ook wij moeten ons aan de regels houden."

De twee dierenambulances van Stichting Dierentehuis Ter Marse leggen samen een slordige 120.000 kilometer per jaar af. "De teller staat op zo'n 1300 ritten", vertelt Cor Lamain. Hij is bestuurslid van de Stichting Dierentehuis Ter Mars en heeft onder meer de dierenambulance in zijn portefeuille. "Dankzij de contracten die met de verschillende gemeenten zijn afgesloten - de gemeente heeft een zogeheten asielplicht - en donaties lukt het om elk jaar de financiële eindjes aan elkaar vast te knopen. En om een misverstand uit de weg te ruimen. De dierenambulance staat los van de Dierenbescherming."

Het gebeurt regelmatig dat aangereden dieren helaas al zijn overleden als de ambulance ter plekke is. "Maar dan zorgen we er in ieder geval voor dat ze meegaan naar het dierentehuis. Daar wordt een uitgebreid signalement genoteerd en huisdieren worden tenminste twee weken bewaard om eventueel de eigenaar in staat te stellen zijn/haar dier te herkennen en, indien gewenst, afscheid te nemen. Op die manier voorkomen we dat men blijft zoeken naar een huisdier. Gevonden dieren worden altijd vermeld op de website www.dierenasielstadskanaal.nl en op de facebook-pagina van het dierentehuis."

De dierenambulance neemt ook niet-spoedeisende klussen voor haar rekening. Voorbeelden zijn het vervoer van dieren (al dan niet met hun eigenaar) naar een dierenarts en weer naar huis of het ophalen van weggelopen dieren. "Tevens verzorgen we voor dierenartsen in de regio het ophalen van dieren die ingeslapen zijn. Eventueel kunnen we deze naar het crematorium voor dieren in Stadskanaal brengen."

Melding doorgeven

Wilt u een melding doorgeven van een dier dat is aangereden? Bel dan Dierentehuis Ter Marse 0599-614905 of het landelijk alarmnummer dierenambulances 0900–0245. U wordt doorverbonden met een Dierenambulance op basis van uw postcode. Maar er kan ook gebeld worden naar het alarmnummer van de Dierenpolitie 144 Red een dier.

"Het is heel belangrijk om de plaats nauwkeurig aan te geven", benadrukt Ton. "Dat varieert van de straatnaam en huisnummer tot een hectometerpaaltje langs de weg."

Dierentehuis Ter Marse & Dierenambulance Stadskanaal is gevestigd aan de Stelmaker 10 in Stadskanaal. Kijk voor meer informatie op www.dierenasielstadskanaal.nl