Nieuw-Buinen gaat voor het Nederlands kampioenschap natuurijs

NIEUW-BUINEN In Nieuw-Buinen zijn ze er klaar voor. De ijsvereniging wil aanhaken bij de vier grote organisaties van schaatsmarathons op natuurijs.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

"Het mooiste zou zijn als we de eerste marathon op natuurijs mogen organiseren", mijmert penningmeester Monique Wessels van de ijsvereniging. Tot nu toe wedijveren vier organisaties om het binnenhalen van de grote marathons op natuurijs: Veenoord, Noordlaren, Arnhem en Haaksbergen.

Competitieleider Willem Hut van de KNSB bevestigt dat Nieuw-Buinen goede kans maakt om te worden toegevoegd aan het lijstje. "Ik denk dat deze vereniging in staat is dit op te pakken. Het enthousiasme en de wil om ervoor te gaan zijn groot. Maar het licht staat nog niet op groen. Er moeten nog een paar open eindjes worden ingevuld. De gemeente moet een vergunning geven, er moet een draaiboek klaar liggen en dan nog staat en valt alles bij de vraag of er voldoende vrijwilligers zijn."

Afgelopen maandag konden vrijwilligers zich aanmelden. Monique Wessels is tevreden over de opkomst. "Tussen de 20 en 30 vrijwilligers zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. Via e-mails en Facebook komen aanmeldingen ook binnen. Het komt goed op gang, maar we zijn er nog niet. We hebben zo’n 75 mensen nodig."

Over de torenhoge ambities bestond van begin af aan geen enkele twijfel. Terwijl er nog geen meter asfalt was gelegd, stelde Nieuw-Buinen zich vorig jaar al kandidaat voor de eerste marathon op natuurijs. Dat bleek te kort door de bocht. "Wij zijn ons ervan bewust dat bij het organiseren van de eerste marathon op natuurijs heel wat komt kijken. In eerste plaats moet het ijs in topconditie zijn. Maar ook voor de tweehonderd marathonrijders, publiek, de catering en het hele mediacircus moeten voorzieningen worden geregeld. Vorig jaar was een proefjaar voor ons. Onze ijsmeester Luut van der Schoot is al in Noordlaren geweest om zijn licht op te steken. Ons draaiboek is zo goed als klaar", zegt Wessels.

Het 333 meter lange en 10 meter brede ovaal aan het Zuiderdiep kan de toets der kritiek van keuzeheer Willem Hut doorstaan. "De baan is goed, nu de rest nog", zegt hij.

Hut heeft er een lief ding voor over als hij kan kiezen uit meer accommodaties dan de huidige vier. Dit vooral met het oog op de organisatie van de Marathonvierdaagse. "Weersomstandigheden kunnen plaatselijk sterk verschillen. Daarom wil ik graag een grotere spreiding. Naast Nieuw-Buinen zijn er nog twee andere organisaties kandidaat. Nee, ik zeg niet welke dat zijn. Niet uit het Noorden in ieder geval. Half november neem ik een beslissing."