'Het lijkt wel of in het centrum van Musselkanaal een bom is ontploft'

MUSSELKANAAL - "De grote brand is een klap voor Musselkanaal." Dat zegt waarnemend burgemeester Froukje de Jonge van de gemeente Stadskanaal.

door Paul Abrahams

"Wat een ravage is door de brand aangericht in het centrum van Musselkanaal. Allereerst ben ik blij dat alle betrokkenen veilig zijn. Maar voor de winkeliers is het natuurlijk een keihard gelag. Ik heb groot respect voor alle mensen van de hulpdiensten, zorgorganisaties, vrijwilligers en anderen die hun uiterste best hebben gedaan om iedereen in veiligheid te brengen en om de situatie onder controle te krijgen. Doordat zowel volwassene als ook jongere bewoners spontaan hun hulp aanboden is de evacuatie soepel en zeer snel verlopen. Man, man, wat een onderlinge betrokkenheid."

De schade aan de panden is enorm", vervolgt De Jonge. "De winkeliers verdienen alle steun. Zij zien in één nacht hun zaak waaraan ze jaren hebben gewerkt in rook opgaan. We gaan in overleg met de winkeliers en vastgoedondernemers om te kijken welke tijdelijke en meer permanente maatregelen we moeten nemen. Op korte termijn wordt naar tijdelijke huisvesting van ondernemers gezocht."

Voorzitter Dirk Kloen van de Ondernemersvereniging Musselkanaal kan het nauwelijks bevatten wat er allemaal is gebeurd. "Ik werd donderdagavond even na elf uur gebeld dat er brand was in de fietsenwinkel van Rolfes. Ik ben meteen op de fiets gestapt. Aanvankelijk leek het mee te vallen, maar plotseling was er ondanks de vele brandweerlieden geen houden mee aan. Je staat dan echt machteloos. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om de gedupeerde winkeliers te ondersteunen, stapte om half vijf in bed. Toen ik enkele uren later ging kijken, was pas goed de impact duidelijk van de brand. Het leek wel of er een bom was ontploft. Ongelooflijk."

Kloen vindt dat alle partijen zo snel mogelijk om de tafel moeten zitten om de draad op te pakken. "Het is echt verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar we moeten vooruit kijken. Het is een economische ramp voor het dorp, maar het heeft geen zin om op een bankje te gaan zitten met het hoofd omlaag. We moeten met elkaar aanpakken. Het terrein moet worden schoongemaakt en er moet zo snel mogelijk worden begonnen met nieuwbouw."

De winkelweek gaat door

De brand in het centrum van Musselkanaal hangt als een donkere wolk boven de jaarlijkse winkelweek die donderdag 4 oktober van start gaat.

"Afgelopen vrijdagmorgen gonsde het al van de geruchten - ook op Facebook - dat de winkelweek zou worden afgelast. We hebben als bestuur vrijdagavond een vergadering gehouden om een besluit te nemen. Lastig hoor. Aan de ene kant heb je te maken met ondernemers die in een andere wereld leven, omdat hun winkel is afgebrand. Een persoonlijk drama. Aan de andere kant heb je nog meer ondernemers die financiële schade lijden als de winkelweek wordt afgelast. Want veel ondernemers draaien een top omzet in de winkelweek. We hebben contact opgenomen met de gedeputeerde winkeliers om hun mening te peilen. Gelukkig verklaarden zij unaniem dat de winkelweek door moest gaan. Om de geruchtenstroom te kop in te drukken, hebben we meteen een persbericht verstuurd."

Om het rampgebied aan het gezicht te onttrekken, worden de bouwhekken om het terrein aangekleed met spandoeken.

Het thema van de winkelweek Musselkanaal is dit jaar Schotland. Van donderdag 4 tot en met zaterdag 13 oktober bruist het van de activiteiten. "Gelukkig hoeven we door de brand in het hart van Musselkanaal het programma niet aan te passen. Alle locaties zijn beschikbaar. Het is niet niks, wat er is gebeurd. Toch hebben we ook besloten om het programma niet te wijzigen. Integendeel. We gaan er met elkaar vol voor. Eén voor allen, allen voor één."

Tien dagen lang is van alles te doen in het dorp. Van een bingo tot de najaarsmarkt, van een motortoertocht tot een spectaculaire vuurwerkshow en van Musselkanaal on Wheels met onder meer de grootste winkelwagen van Nederland tot een feestavond met De Moeflons, René Becker en Jannes. En nog veel meer.

"Een aantal activiteiten dat veel publiek op de been brengt is wederom in het gevarieerde programma opgenomen, maar daarnaast zijn nieuwe onderdelen toegevoegd. Dan moet je denken aan onder meer de voetbal pub quiz in de feesttent onder leiding van trainer Joop Gall. Voetballers kunnen op vrijdag 5 oktober een mooi bedrag winnen voor de kas van de vereniging."