170 meter truss en een paar kilometer kabel om de klus te klaren

GIETEN - De decorstukken, de kleding en het programmaboekje zijn klaar. De tientallen vrijwilligers staan in de startblokken, de grime kwasten liggen klaar, de koorleden zijn goed bij stem, de spelers kennen hun tekst en de gitaren zijn gepoetst.

door Paul Abrahams

Kortom: de toneelvereniging bestaat 150 jaar - is klaar voor de vijf open lucht uitvoeringen van Het Varkensparadijs.

De voorstellingen vinden plaats van woensdag 19 tot en met zondag 23 september bij de molen in Gieten. Vijf keer hangt het bordje 'uitverkocht' bij de ingang van het terrein. Alle 1400 toegangskaarten zijn inmiddels aan de man gebracht.

Ook voor Herman Tappel en Eddy Wierda breken spannende dagen aan. Zij nemen namelijk het geluid en de belichting voor hun rekening. De twee inwoners van Gieten werken al sinds jaar en dag samen en zijn door de wol geverfd.

29 scènes tot in detail uitgewerkt

"Maar dit wordt een flinke logistieke operatie, een pittige klus", benadrukken Herman en Eddy. "Misschien wel de grootste uitdaging voor ons tot dusverre. Om te beginnen zijn alle 29 scènes die gespeeld worden 'op papier gezet' en tot in detail uitgewerkt. Inclusief de filmbeelden op het projectiescherm, de muzikale bijdrage van het koor en van de band en de inzet van zestien headsets. En daarnaast moeten we ook zorgen voor de verlichting van bijvoorbeeld de cateringtent, de muntverkoop, de toegangsweg en het pad naar de toiletten. Er staat dan ook een joekel van een aggregaat om voldoende stroom te kunnen leveren."

Vandaag - woensdag 12 september - wordt gestart met de opbouw van het terrein. Zo wordt om te beginnen de enorme speelvloer gelegd en ook worden de eerste zogeheten aluminium trussen geplaatst met een hoogte van 4,5 meter.

Commandotoren in een hoge steiger

"We hebben ongeveer 170 meter truss nodig. In totaal worden zo'n 60 lampen opgehangen en worden 25 geluidsboxen geplaatst. Daarnaast nemen we een paar kilometer kabel mee om de klus te kunnen klaren. Tijdens de uitvoering staan we op een steiger tussen de tribune en de molen. Daar wordt het commandocentrum ingericht. Vanaf die locatie gaan we ervoor zorgen dat de voorstelling voor iedereen goed verstaanbaar is en dat iedereen de juiste belichting krijgt. Het wordt telkens weer twee uur voor meer dan 100 procent focussen. Er mag niets mis gaan. Maar het is ook wel kicken hoor."

Vrijdagavond wordt het lichtplan getest en zaterdagmiddag volgt dan de test van het geluid. Maandagavond vindt de generale repetitie plaats. Dan worden de laatste puntjes op de i gezet.

Mocht het onverhoopt hard gaan regenen, dan zijn de geluidsboxen goed beschermd tegen het water. De apparatuur wordt geplaatst in olievaten die in Overijssel op de kop zijn getikt.

Verkeerscontrole

Het ophalen van de lege olievaten was best nog wel een spannend avontuur. "We zijn tijdens een verkeerscontrole aangehouden door twee politieagenten, omdat ze dachten dat we drugsafval aan het vervoeren waren."