Alie Sloots blaast 100 kaarsjes uit

EMMEN - Alie Sloots beleeft maandag een mooie dag vanwege haar honderdste verjaardag. De geboren Gasselternijveense is de oudste bewoner van Oostermarke.

Door Kristian Elders

Alie geniet elke dag weer van het fraaie uitzicht in het genoemde Emmer woonwijkcentrum van Treant Zorggroep. Zij is nooit getrouwd geweest, kreeg geen kinderen en koos ervoor om jarenlang voor haar moeder te zorgen. De Emmense werkte tot haar 68e steevast in de verpleging en had verschillende standplaatsen. Zij zorgde voor de medemens in Leeuwarden, Groningen en in het westen van het land.

Alie Sloots komt uit een rasechte schippersfamilie. “Mijn oom Roel nam mij vaak mee het schip op om aan te sterken, want ik was als kind vaak ziek.” Haar tijd in Gasselternijveen was mooi, zo meent Alie. “Ik woonde in dit dorp tot het moment dat mijn opleiding tot verpleegkundige startte. Ik weet nog wel dat ik op de lagere school soms flauwviel om vervolgens in een kruiwagen thuis te worden gebracht.”

Kanaalstreek

De jarige jet mist Gasselternijveen niet. Haar nicht Fientje de Boer-Sloots woont nog altijd in het dorp in de Kanaalstreek. “Ik kom nog wel eens langs bij Fientje, maar verder ken ik geen mens meer in Gasselternijveen.” Haar huidige thuis is alweer drie jaar Oostermarke aan de Veenkampenweg. Alie woonde in de Vlinderstad voorheen ook in de wijken Angelslo en Emmerhout.

De oud-inwoonster van Rijswijk en Den Haag kon tijdens haar werkzame leven altijd terugvallen op een goed team. Veelzeggend genoeg bezoekt een oud-collega - hij was arts - vandaag haar verjaardag. “Ik heb nog veel contact met de collega’s van weleer.” Alie houdt van de contacten met andere mensen en ging ooit eens naar een klooster in Noord-Limburg voor een cursus kantklossen. Die hobby mag dan wel tot het verleden horen, maar lezen doet de honderdjarige nog altijd!

Burgemeester Eric van Oosterhout - nu afwezig vanwege zijn vakantie - komt op 29 augustus alsnog op de koffie bij de eeuwelinge in Emmen centrum.