'We moeten de afdeling verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal wel sluiten’’

STADSKANAAL - Treant moet de afdelingen verlos- en kindergeneeskunde in Bethesda Hoogeveen en Refaja Stadskanaal wel sluiten.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

"Het water staat ons aan de lippen, we kunnen niet anders", zegt bestuursvoorzitter Carla van de Wiel.

Zij reageert op een oproep van de Drentse huisartsen. Die hebben Treant dringend gevraagd om een besluit over de afdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal uit te stellen tot er een nieuw overkoepelend plan ligt voor de zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen. Dat plan is nu in de maak en moet in oktober klaar zijn.

Treant kan daar niet op wachten, zegt Van de Wiel. "Wij willen hetzelfde als de huisartsen: niets liever dan alle afdelingen openhouden. We hebben er echter de artsen niet voor. De kinderartsen en ander personeel bij Treant staan onder hoogspanning.  We zullen altijd de kwaliteit van zorg moeten kunnen garanderen. Zonder voldoende kinderartsen is dat niet mogelijk.’"

En ook: "We kunnen de veiligheid voor onze kleine patiënten en hun ouders niet afhankelijk maken van overleggen die we de komende maanden nog gaan voeren. Treant kan zich niet veroorloven om langer af te wachten en achteraf te moeten verantwoorden wanneer er iets mis is gegaan."

Volgens Van de Wiel zou zij valse hoop scheppen door net te doen alsof Treant op drie locaties een afdeling klinische verlos- en kindergeneeskunde kan openhouden. "Daar helpen wij niemand mee."