Tegenstanders bedreigen windparkbouwers

TWEEDE EXLOERMOND - Directie en werknemers van bedrijven die betrokken zijn bij windparken in Groningen en Drenthe kunnen daarvan ‘verstrekkende gevolgen’ ondervinden.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Dat staat in een brief die aan 34 betrokken ondernemingen en organisaties is gestuurd. Het gaat om projectontwikkelaars, turbinebouwers en leveranciers van onderdelen, banken, een gerenommeerd advocatenbureau en belangenbehartigers in de bouw. ‘Wij staan niet in voor de veiligheid van uw personeel’.

Belaagde en bedreigde burgers
De brief is getekend door ‘belaagde en bedreigde burgers uit Groningen en Drenthe’. Naar eigen zeggen zijn ze door de overheid en initiatiefnemers van windparken behandeld als uitschot.

Tegenstanders waarvan een deel ‘ondergronds’ gaat, menen dat grootschalige windparken de leefbaarheid in de krimpgebieden zodanig aantasten dat dit leidt tot gezondheidsklachten en waardedaling van woningen in het gebied. Ze zijn er van overtuigd dat inwoners hierdoor in financiële problemen komen.

‘Ten overvloede wijze wij erop dat de windlobby gesteund door de overheid na het gaswinningsdebacle opnieuw aan de wortel raakt van het bestaan van de noordelijke inwoners en ondernemers, waardoor de acties alleen maar zullen verhevigen’, aldus de brief.

'Verstrekkende gevolgen'
Het is niet voor het eerst dat anoniem actie wordt gevoerd tegen grootschalige windparken. Nog niet eerder was er echter sprake van bedreiging. ‘Meewerken of verrijken aan onze ondergang zal voor uw bedrijf en uw reputatie verstrekkende gevolgen hebben’, aldus de brief. ‘Zware beveiligingseisen bij windparken zullen op alle locaties waar uw bedrijfsnaam in beeld wordt gebracht noodzakelijk zijn’.

In de Veenkoloniën zijn de spanningen tussen ontwikkelaars, windboeren en tegenstanders van windparken de afgelopen jaren hoog opgelopen. Daarbij werden zelfs landbouwvoertuigen van windboeren vernield. In Meeden werden ontwikkelaars en windboeren vergeleken met de Duitse bezetter en NSB’ers.

De protesten tegen vooral windparken bij Meeden en in het Drentse Mondengebied lijken na acties bij energieconcern RWE in het Duitse Essen en recenter bij Moerkapelle en Urk aan te houden.

Actievoerders
Volgens de actievoerders moet niet worden gedacht ‘dat duizenden Veenkoloniale inwoners zich hun leven laten afnemen door windboeren, projectontwikkelaars, financiers, verzekeraars, kraanbedrijven en anderen, die zich als bezetters gedragen en zich over de ruggen van anderen verrijken’.

Woordvoerder Jorrit de Jong van Innogy Windpower dat deel uit maakt RWE, bevestigt dat zijn bedrijf de brief heeft gehad. Innogy hoopt als de Raad van State daarmee instemt met Yard Energy een groot windpark langs de N33 bij Meeden en Veendam te ontwikkelen.

,,We hebben gehoord dat ook andere bedrijven een dergelijke brief hebben ontvangen. Een aantal heeft geschrokken gereageerd. Er zijn bedrijven bij waar wij op dit moment helemaal geen zaken mee doen. We hebben ze uitgelegd wat er speelt. Het is niet niks om op een dergelijke manier te worden aangesproken. Wij veroordelen de wijze waarop enkelingen tegen deze windparken menen te moeten ageren ten zeerste. Net als bij eerdere incidenten, zoals de beschadiging van onze turbine bij Urk of borden met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog bij Meeden, hebben wij een melding gedaan bij de politie.’’