Boekspot | Openbare boekenkast in dorpshuis Elim in Holte

HOLTE - een buurtschap onder de rook van Onstwedde - is een Boekspot gevestigd.

door Paul Abrahams

"Een Boekspot is een openbare boekenkast waar iedereen een boek uit kan meenemen of een boek kan achterlaten voor een ander", vertelt Ria Muller van Bibliotheek Stadskanaal. "Het idee van een Boekspot is simpel. Kies een boek, lees een boek en deel een boek. Heb je boeken over? Lever ze in bij de Boekspot en maak er anderen blij mee. Je kunt op een sticker voorin het boek schrijven wat je van het boek vond. Dat helpt anderen bij het maken van hun keuze."

Biblionet Groningen ondersteunt de lokale Boekspots. De organisatie vindt Boekspots sympathiek en duurzaam. Mensen delen hun boeken in plaats van ze weg te gooien. Bovendien brengen Boekspots boeken dichtbij bij mensen, ook in plaatsen zonder bibliotheek.

De Boekspot in Holte is gehuisvest in het dorpshuis Elim aan Holte 56. "We werden onlangs benaderd door Ria met het verzoek om een Boekspot te realiseren", vertelt Bert Holwerda. "Natuurlijk hebben we medewerking verleend. We hebben om te beginnen een flinke collectie van de bibliotheek gekregen."

De officiële opening is verricht door wethouder Johan Hamster van de gemeente Stadskanaal. "Lezen is belangrijk", benadrukt Hamster. "Dat de keuze is gevallen op het dorpshuis is logisch. Het is een belangrijke ontmoetingsplek."

In de provincie Groningen zijn nu twaalf Boekspots ingericht. Ook in Sellingen kunnen inwoners bij een Boekspot terecht.