Update | Gouden draagspeld voor Henk Velthuis uit Ter Apel

TER APEL - Henk Velthuis heeft een onderscheiding gekregen van OnderhoudNL Schilders. De 66-jarige inwoner van Ter Apel is vijftig jaar werkzaam als schilder. Hij gaat met pensioen.

door Paul Abrahams

De draagspeld, de legpenning en het certificaat zijn uitgereikt door projectleider Marcel Nijmanting van Zandstra schilderwerken tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Slegge in Ter Apelkanaal. Velthuis stond ruim vier decennia op de loonlijst van Zandstra schilderwerken. Het bedrijf was gevestigd in Sellingen, maar is bijna tien jaar geleden na de overname door Bert Eling verhuisd naar Stadskanaal.

Van zijn ruim 40 collega's kreeg de allround schilder een karrenvracht met cadeaus en ook gaat hij binnenkort met echtgenote Aly op vakantie naar Texel.

"Na de lagere school ben ik naar de LTS in Musselkanaal gegaan", vertelt de in Sellingen geboren Velthuis. "Ik wilde schilder worden. Dat vond ik machtig mooi. Na de LTS ben ik op 16-jarige leeftijd als leerling aan de slag gegaan bij Zijlstra in Nieuw-Weerdinge. Ik heb daarna nog kort bij twee andere bedrijven gewerkt, maar de rode draad in mijn leven is werken bij Zandstra schilderwerken. Een goede werkgever."

Vijftig jaar werken als schilder is een bijzondere prestatie. "Ik heb werkelijk geen idee of er meer schilders zijn die zo lang het vak hebben uitgeoefend", vervolgt Velthuis. "Maar ze zijn vast met een lampje te zoeken."

Velthuis verwacht niet in het zwarte gat te vallen, nu hij met pensioen is gegaan. "Nee hoor. Ik heb meer dan voldoende hobby's. Zoals bijvoorbeeld vissen - ik ga me aanmelden voor een 55+ visclub - en ik verzorg met een aantal vrijwilligers het onderhoud van het sportpark in Sellingen. Daarnaast sta ik regelmatig op de loopband van een sportschool in Ter Apel - ik wil zo fit mogelijk blijven - en ik vind het heerlijk om met Aly op de E-bike lange tochten te fietsen. En we wandelen samen veel in het prachtige Westerwolde. En steevast drinken we dan een kopje koffie bij hotel Boschhuis."