Bouw ecodorp in Ter Apel komt een stap dichterbij

TER APEL - Op het terrein van de voormalige aardappelmeelfabriek van Avebe aan het Ruiten A Kanaal Zuid in Ter Apel worden geen luxe landhuizen gebouwd, wordt geen zonnepark, een wietplantage of een paintball paradijs aangelegd en worden geen ghostparty's gehouden.

door Paul Abrahams

Het terrein met een oppervlakte van 9,4 hectare is - onder voorbehoud van goedkeuring van het wijzigen van het bestemmingsplan - voor een symbolisch bedrag gekocht door een groep Noordelanders, die het eerste ecodorp in Noord-Nederland wil realiseren.

Het koopcontract met de particuliere eigenaar is 13 juni getekend. Afgelopen donderdag vond een feestelijke bijeenkomst plaats, waar onder (veel) meer omwonenden werden bijgepraat over de plannen. Ook werd een boomplant ritueel gehouden als teken van verbinding.

Op het terrein staan een oude fabriek, een kantoorpand, loodsen en een schoorsteen met daaromheen de waterzuiveringsvelden. Het complex is al vele tientallen jaren niet meer in gebruik. Er ligt asbest op de daken, de bodem is verontreinigd, de hoge schoorsteen is onveilig en het terrein is bedekt met stenen en beton. In de afgelopen drie jaar hebben de initiatiefnemers met ondersteuning van de provincie Groningen en de gemeente Westerwolde de financiële en juridische mogelijkheden onderzocht om een ecodorp te bouwen met ecologische woningen en kleinschalige bedrijvigheid. 

Hoewel Westerwolde in het krimpgebied ligt, mogen toch enkele woningen worden gebouwd, omdat het ecodorp Noordeland als een pilot-project is bestempeld. Door middel van het ecodorp wordt een stukje erfgoed voor Ter Apel behouden en bovendien wordt bijna tien hectare opgepoetst, waardoor het weer generaties mee kan.

Ecodorp Noordeland moet in de komende jaren uitgroeien tot een vitale levensgemeenschap van 50 tot 100 personen die in harmonie leven met elkaar en met de aarde. De bewoners - ze willen de aarde bevrijden van vervuiling en de grond vrijkopen om de plek voor toekomstige generaties ecodorp bewoners beschikbaar te houden - zijn zelfvoorzienend op het gebied van voedsel, water en energie. 

Kijk voor meer informatie op de website www.ecodorpnoordeland.nl