De verhuisdozen kunnen langzaam maar zeker worden ingepakt

GIETEN - Nog een paar weken, dan is het grootste gedeelte van het nieuwe gezondheidscentrum in het centrum van Gieten bewoond.

Het spits wordt afgebeten door de twee huisartsenpraktijken Van de Ven en Mantingh en voor het einde van de maand juli verhuist Fysiotherapie Optimove naar het voormalige waterschapsgebouw op de hoek Asserstraat en Brink.

door Paul Abrahams

De rij wordt na de zomervakantie gesloten door apotheek Oostermoer. De officiële opening van het gezondheidscentrum vindt later plaats. Dan wordt ook de naam van het gezondheidscentrum bekend gemaakt.  

De ver- en nieuwbouw van het pand is ongeveer een jaar geleden begonnen, vertelt Maarten Dubbelaar van Fysiotherapie Optimove tijdens de rondleiding afgelopen maandagavond. Fysiotherapie Optimove is ook gevestigd in het gezondheidscentrum in het nabijgelegen Gasselternijveen.

"Het voormalige kantoor van het waterschap De Oostermoerse Vaart is grondig verbouwd, de bungalow naast het kantoor is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw", vervolgt de inwoner van Gieten. "Rondom het beeldbepalende pand zijn 25 ruime parkeerplaatsen aangelegd, inclusief twee invalidenparkeerplaatsen. Het rolstoelvriendelijke gezondheidscentrum is voorzien van allerhande moderne snufjes en heeft een prachtige entree die als een scharnier fungeert tussen 'het  nieuwe en het oude gedeelte'. Desgewenst kan het pand ook aan de achterzijde worden betreden, daar kunnen de fietsen worden gestald." 

De medewerkers van de apotheek en van de fysiotherapiepraktijk krijgen op de begane grond alle ruimte om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Met name de fysiotherapeuten gaan een ruime jas dragen. "We hebben straks de beschikking over een grote oefenzaal, een wachtruimte en vier behandelkamers", glundert Dubbelaar. "Wat een verschil met de huidige situatie aan de Wilkerweg. Daar was het de laatste jaren schipperen met de ruimte. Ik ben met name in mijn nopjes met de oefenzaal. Dat is zo'n waardevolle aanvulling voor de praktijk, daar word ik heel blij van."

De twee huisartsenpraktijken zijn ingedeeld op de eerste etage. Ook hier een ruime wachtkamer en verschillende spreekkamers en behandelkamers. Vanzelfsprekend zijn de huisartsenpraktijken met een lift te bereiken. Vooralsnog zijn nog niet alle vierkante meters op de eerste etage ingevuld. Het is de bedoeling om de ruimte te verhuren aan professionals die werkzaam zijn in de eerstelijnszorg. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een logopedist, een diëtist, een verloskundige, een psycholoog of een ... 

"Niet alleen de medewerkers zijn enthousiast over de nieuwe werkplek, ook de inwoners van Gieten en omliggende dorpen kijken uit naar het moment dat ze terecht kunnen in het splinternieuwe gezondheidscentrum. Ik word op straat en in de winkel regelmatig aangesproken over de voortgang en we zien steeds meer mensen om het gebouw lopen en nieuwsgierig naar binnen kijken."

Dubbelaar is nog steeds lyrisch over het plan om huisartsen, apotheek en fysiotherapeuten onder één dak in het centrum van Gieten te huisvesten. "Iedereen runt zijn eigen winkel, maar het is veel gemakkelijker geworden om even met elkaar te overleggen. De lijnen zijn heel erg kort, we kunnen elkaar alleen maar versterken."