Vijftig jaar Sportclub Roswinkel | jubileumfeest eind augustus, begin september

ROSWINKEL - Het jubileumfeest van Sportclub Roswinkel werpt zijn schaduw ver vooruit. Op 1 september bestaat de voetbalvereniging vijftig jaar. Die mijlpaal wordt vanzelfsprekend op gepaste wijze gevierd.

door Paul Abrahams

In Roswinkel wordt overigens al langer dan een halve eeuw tegen een bal getrapt. Veel informatie is echter niet bekend. In 1915 duikt de naam RVC op, die in de twintiger jaren zou zijn opgeheven. Ook is tot ergens in de jaren vijftig gevoetbald onder de naam Roswinkeler Boys.

Daarna moesten de inwoners van het dorp uitwijken naar voetbalclubs in de omgeving in dorpen als Ter Apel, Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum.

In de zomer van 1968 is nieuw leven geblazen in een voetbalclub in Roswinkel. Onder leiding van voorzitter Cor Heiligers van Plaatselijk Belang wordt tijdens een bijeenkomst in café De Boer, voorheen café Wilken, Sportclub Roswinkel opgericht. De belangstelling is overweldigend. Ruim dertig voetballiefhebbers melden zich aan. Probleem: de club beschikt vooralsnog niet over een eigen veld en daarom worden de wedstrijden gespeeld op het oude sportveld van STA aan de Schotslaan in Ter Apel. Omkleden in een Jarino bouwkeet, plassen in het nabijgelegen bos en na afloop wassen in een teil met water. Het water wordt meegenomen in melkbussen. De derde helft wordt wel gespeeld in het eigen dorp: in café Pagters. De uitbaters zorgen ook voor de thee in de rust.

Sinds 1972 heeft de zondag vijfdeklasser - de club promoveert in vijftig jaar vier keer naar de vierde klasse; één keer als kampioen en drie keer via de nacompetitie - een eigen accommodatie in Roswinkel. In 2003 krijgt de vereniging een bedrag van 150.000 euro van de gemeente Emmen om de verouderde 'Jarino bouwketen' te vervangen voor een kantine en kleedkamers. 

Meer informatie over de geschiedenis van Sportclub Roswinkel is te lezen in het jubileumboek, dat wordt geschreven door Willem Neef en Jan Hoiting. In eerste instantie is de oplage 100 stuks en een exemplaar kost 10 euro. 

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de invulling van het jubileumfeest. Op 31 augustus vindt een receptie plaats in De Noorderbak en zaterdag 1 september worden allerhande activiteiten gehouden voor de jeugd. 's Avonds is het feest met muzikale medewerking van de band Explosief. Het programma wordt zondag 2 september voortgezet met een soort van reünie. Tijdens het jubileumfeest worden ook tien leden van het eerste uur in het zonnetje gezet. 

U wilt meer informatie over het jubileumboek? Bel dan Willem Neef (06-57177019) of Jan Hoiting (06-29043997).