Onthulling luisterplek in Gasselte

GIETEN - Er is donderdag 21 juni in aanwezigheid van wethouder Henk Heijerman in Gasselte een luisterplek onthuld. In de provincie Drenthe wordt een aantal luisterplekken op de Liberation Route Europe gerealiseerd.

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden. Inmiddels telt de Liberation Route in Nederland 200 luisterplekken (in de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Overijssel).

Nu zal ook de provincie Drenthe toetreden tot de Internationale Liberation Route Europe zodat de herdenkingsroute doorloopt richting het noorden van Nederland. De regio Drenthe speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol tijdens de opmars van de Canadezen in april 1945. Op 5 historische ;ocaties worden gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken gecreeerd. Op iedere luisterplek is een drietalig (Nederlands, Duits en Engels) hoorspel te beluisteren waarbij ooggetuigen, zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de jaren ’44-’45. De verhalen van deze plekken kunnen gratis gedowload worden via www.liberationroute.nl.

Gasselte

In Gasselte is de luisterplek gerealiseerd nabij het monument voor Fernand Beque (Lutkenend 2). Deze luisterplek is gefinancierd door de provincie Drenthe. De pastorie in Gasselte is op 8 april 1945 door Franse SAS commando’s aangevallen, de National Sozialistisches Kraftfahr Korps (NSKK) had hier namelijk zijn hoofdkwartier in gevestigd.

De luisterplekken zijn gerealiseerd door de Stichting Liberation Route Europe. De stichting heeft hiervoor subsidie gekregen van de provincie Drenthe.