Staatssecretaris in actie tegen overlast door asielzoekers in Ter Apel

TER APEL - Staatssecretaris Mark Harbers (VVD, veiligheid en justitie) presenteert binnenkort maatregelen die door asielzoekers veroorzaakte overlast in Ter Apel in moeten dammen.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Dat heeft zijn woordvoerder Lennart Wegewijs vrijdag bevestigd. Op de inhoud van de maatregelen wil hij nog niet ingaan. "Binnenkort gaat er een brief richting Tweede Kamer waarin de maatregelen staan."

Duidelijk is wel dat ze zijn bedoeld om overlast, die zogenoemde Veilige Landers in Ter Apel maar ook elders veroorzaken, moeten verminderen.

Veilige Landers
Bij die Veilige Landers gaat het om mensen uit veilig verklaard landen die asiel aanvragen en zo in het asielcentrum in Ter Apel belanden. Ze zijn kansloos voor een verblijfsvergunning maar een aantal van hen veroorzaakt in de periode dat ze in Ter Apel verblijven, wel overlast. Daarbij gaat het onder meer om winkeldiefstallen.

Burgemeester wil aanscherping regels
Burgemeester Leendert Klaassen van de gemeente Westerwolde vindt dat, om de overlast te verminderen, de terugkeerregels voor de Veilige Landers verder aangescherpt moeten worden. Hij heeft daar deze week met Harbers over gesproken.

"Ik heb hem nog eens van de situatie in Ter Apel op de hoogte gebracht", zegt Klaassen. "Het was een goed gesprek en de staatssecretaris heeft toegezegd dat hij in het algemeen iets aan de overlast wil doen. Ik hoop dat de situatie daardoor in Ter Apel verbetert.’"