Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal gaat 1 oktober dicht

MUSSELKANAAL - Vanaf 1 juli komen er geen nieuwe bewoners meer bij in het asielzoekerscentrum in Musselkanaal.

De gezinnen met kinderen verhuizen in de zomervakantie naar andere azc’s, zodat de kinderen het nieuwe schooljaar kunnen starten op een nieuwe school.

De sluiting staat voor 1 oktober in de planning, dan hebben alle asielzoekers de locatie verlaten. De bewoners verhuizen al naar gelang de stand van hun procedure naar een ander azc, naar een woning in een gemeente in Nederland of keren terug naar het  land van herkomst.

Een asielzoekerscentrum dat na 25 jaar verdwijnt uit een gemeenschap komt heel hard aan. Dat bevestigen het college van b&w van de gemeente Stadskanaal en COA-bestuurslid Janet Helder tijdens een overleg, waarbij verschillende aspecten van de sluiting zijn besproken.

"Er komen minder asielzoekers naar Nederland", vertelt Janet Helder. "Daarom hebben we als COA minder behoefte aan opvangcapaciteit, dus moet een aantal locaties in Nederland sluiten. We kijken hierbij naar geografische spreiding: in elke provincie blijven ongeveer evenveel opvangplaatsen. Met de grote locatie in Ter Apel was het voor ons onmogelijk om in de provincie Groningen daarnaast zowel het vernieuwde azc in Delfzijl als het sterk verouderde azc in Musselkanaal open te houden. Met pijn in ons hart is de keuze voor het sluiten van Musselkanaal gemaakt."

Loco-burgemeester Goziena Brongers heeft namens het college nogmaals aangegeven bijzonder teleurgesteld te zijn over de sluiting. In het licht van de sterk verminderde aantallen asielzoekers snapt het college dat er minder opvangcapaciteit nodig is. "De gemeente Stadskanaal ziet met het azc een belangrijke kern van werkgelegenheid en levendigheid verdwijnen en maakt zich daar zorgen over", benadrukt Brongers.

"De vaste COA-medewerkers krijgen elders een werkplek, maar dat geldt niet direct voor bijvoorbeeld de leerkrachten in het onderwijs", vervolgt Helder. "Daarover gaat het COA in overleg met OPRON."