Lokaal Betrokken houdt petitie 'Behoud volwaardig Refaja ziekenhuis Stadskanaal'

STADSKANAAL - Treant Zorggroep heeft aangekondigd dat ze de klinische afdelingen Kindergeneeskunde en Verloskunde wil sluiten, zowel van het Refaja ziekenhuis als van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen.

Ze wil deze vervolgens concentreren op de locatie Scheper te Emmen. Lokaal Betrokken vindt dit ‘onverteerbaar’ en is daarom een petitie gestart. Ze hoopt dat inwoners van Stadskanaal en omstreken deze massaal zullen gaan ondertekenen.

Treant heeft een tekort aan kinderartsen. Al eerder in december heeft dit ertoe geleid dat ze in Emmen de afdelingen klinische Kindergeneeskunde en Verloskunde noodgedwongen heeft moeten sluiten. Om de problemen het hoofd te bieden wil ze nu de afdelingen concentreren op de locatie Scheper Emmen, maar dat gaat ten koste van de uitstekende draaiende afdelingen van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal.


“Onverteerbaar”, vindt Jur Mellies. Hij is fractievoorzitter van Lokaal Betrokken. “Het is toch van den zotte dat hier in het Refaja een goed draaiende afdeling opgedoekt wordt om elders een probleem op te lossen. Zo verschuif je het probleem alleen maar. Er is een tekort aan kinderartsen, laten ze zich daar op focussen”, aldus Mellies. Met dat doel heeft Lokaal Betrokken al eerder in maart een website (www.kinderartsgezocht.nl) opgezet. De website is inmiddels al meer dan 3000 bekeken.

Mellies is daarnaast bang dat met het verdwijnen van de afdelingen naar Emmen het ‘hart’ uit het Refaja ziekenhuis wordt gehaald en dat dit op de langere termijn gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van het ziekenhuis. “We willen een volwaardig Refaja ziekenhuis, en daarmee klaar!”, aldus Mellies.

De petitie kan online ondertekend worden op www.petities.nl en heeft als titel: Behoud volwaardig Refaja ziekenhuis Stadskanaal.

De petitie is 19 mei van start gegaan en loopt tot 18 juni om het vervolgens aan het bestuur van Treant aan te bieden.