Leerlingen Interschool zingen op het Nationaal Bevrijdingsfestival in Assen

TER APEL - Het kinderkoor van Interschool, de basisschool voor anderstaligen in Ter Apel, gaat zaterdag 5 mei optreden op het hoofdpodium van het Nationaal Bevrijdingsfestival in Assen en wel op prime-time: meteen na het nationaal vijf voor vijf moment.

“Het idee is voortgevloeid uit een benefietavond voor Warchild, dat een initiatief was van Ruben Neehoff en mij”, legt initiatiefnemer Marga Kieffer uit. Dit was vorig jaar. Leden van Wielrenclub Gaul, dat gelieerd is aan War Child, fietsen door de wereld om zo geld op te halen voor dit doel. Op de benefietavond in Ter Apel werd bijna 7000 euro opgehaald. “Dit jaar belden ze weer. Ze fietsen op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 mei van Amsterdam naar Amerongen, Assen en weer naar Amsterdam. Ze vroegen wat er te doen is in de buurt.”

Het kinderkoor had het benefietconcert vorig jaar geopend en het idee ontstond bij Marga ervoor te zorgen dat het koor op het bevrijdingsfestival komt.

“Voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ik heb haar aangesproken tijdens een congres van de PvdA, waar ik ook lid van ben. Ze gaf aan een mail naar de organisatie te sturen om een duw in de rug te geven. Binnen 1,5 week belde de landelijke coördinator van het festival. In overleg met directeur Anita Klompsma van Interschool is besloten dat optreden op één bevrijdingsfestival genoeg was. Dat is al zo indrukwekkend."

“Het is zo bijzonder dat dit gelukt is en ik ben er trots op en blij. Het is ook gelijk na het 5 voor vijf moment waarin uitgelegd wordt waarom we met zijn allen daar staan, het idee achter het bevrijdingsfestival en de kinderen uit het koor komen uit oorlogsgebied. Ze gaan twee liedjes zingen: ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘De Speeltuin’ van Marco Borsato. Ze worden begeleid door drie leerlingen van het RSG Ter Apel: Mei-Lin Germs, Femke Klompsma en Yvon Brouwer. Zij ondersteunen met zang, piano en gitaar.”

Via een straalverbinding wordt het optreden uitgezonden op alle festivals.

Er zijn veel geldschieters die het optreden ondersteunen. “Zo hebben we shirtjes met het logo van Warchild en Interschool. De gemeente sponsort een fotoboek. Er zijn twee fotografen die meegaan om deze unieke gebeurtenis voor de kinderen vast te leggen. We gaan met een dubbeldekker naar het festival toe en de rugzakvulling met schoolspullen zoals pennen, potloden en etuitjes wordt gesponsord door RSG Ter Apel en het Ubbo Emmius Scholengemeenschap, locatie Onstwedde.”

Omdat op het terrein zelf geen acties gevoerd mogen worden, wordt via Facebook een oproep geplaatst om geld in te zamelen op 5 mei. De opbrengst is voor Warchild, een organisatie die probeert de oorlog uit een kind te halen door middel van muzikale therapie. Eerder traden de kinderen al op tijdens het Grunneger laidjesfestival en het afscheid van burgmeester Leontien Kompier van Vlagtwedde. "Zoals het nu lijkt staan er 45 kinderen op het podium", vertelt Kieffer. "Enkele kinderen zijn al lang lid van het koor en spreken heel goed Nederlands."

Cindy Houwen