Wandelen van Stadskanaal naar Jeruzalem zonder één cent op zak

STADSKANAAL - Henk van der Klok is zondag begonnen aan zijn wandeltocht van Stadskanaal naar Jeruzalem. Een afstand van 6000 kilometer door dertien landen en geen cent op zak. Ook geen creditcard.

 

In zijn rugzak zit een tent, een slaapzak, regenkleding, een laptop, een camera, een (pelgrims)paspoort en wat eten voor de eerste dagen. Dat is het wel zo'n beetje.

 

"De route is uitgestippeld", vertelt de 32-jarige Henk die geboren en getogen is in Stadskanaal. "Ik wandel over oude pelgrimsroutes. De eerste dagen zo'n 20 kilometer en dan langzaam maar zeker uitbreiden naar 40 kilometer per dag. Wat betreft voedsel, water en onderdak ben ik afhankelijk van andere mensen. Ik kan overnachten in kerken en in mijn tent ergens in de buitenlucht, maar ik hoop ook dat ik onderweg regelmatig word uitgenodigd voor een slaapplaats en een maaltijd. Wat ik kan teruggeven? Ik kan mooie inspirerende reisverhalen vertellen en ik kan goochelen. Vanwege de oorlog ga ik niet wandelen in Syrië. Daarom ga ik ook een stukje varen met de boot. Hoe ik het kaartje voor de overtocht moet betalen? Geen idee! Het vraagt vriendelijkheid en creativiteit."

 

In zes maanden tijd moet de klus geklaard zijn, vervolgt Henk. "In november reis ik namelijk weer terug naar Nederland. Met het vliegtuig. Mijn vader - (Peter van der Klok is directeur van het bedrijf FINN in Stadskanaal; redactie) - regelt het ticket voor me. Na een week Stadskanaal staat een volgende uitdaging op het programma. Dan ga ik snow mobile tours verzorgen in Lapland."

 

In de afgelopen jaren heeft Henk veel van de wereld gezien. Wat heet. Hij heeft onder (veel) meer gewandeld van Engeland naar Rome, een afstand van 2200 kilometer in 90 dagen, hij heeft in 65 dagen gefietst van Nederland naar Istanbul, is liftend door Australië gereisd en hij heeft de Mississippi rivier in 110 dagen afgevaren in een kayak.

 

"Wat mijn drijfveer is? Om te beginnen ben ik een avonturier. Daarnaast wil ik laten zien dat er meer vriendelijkheid, behulpzaamheid en gastvrijheid in de wereld is dan dat de meeste mensen denken. De wereld is minder verrot dan dat de mensen denken, die alleen maar naar de televisiebeelden kijken. Verder wil ik geld inzamelen voor straat kinderen die op de grens van Thailand en Birma leven. In 2015 heb ik daar in een opvanghuis gewerkt. Maar ze hebben niet de middelen om voor iedereen te zorgen."

 

De uitdaging van Henk van der Klok is te volgen via de website henkvanderklok.com die elke vijf minuten wordt geactualiseerd.